Луис Суарес изигра пореден страхотен мач, а Ливърпул спечели много важна победа с 3:0 като гост на Саутхямптън в мач от 28-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Сейнт Мери".

Уругваецът откри резултата в началото на мача след щастлив рикошет пред наказателното поле, а през второто полувреме направи страхотна асистенция за втория гол. Той бе отбелязан от влезлия малко по-рано като резерва Рахим Стърлинг.

В допълнителното време пък Суарес изработи и дузпа, която бе реализиране от Стивън Джерард.

Саутхямптън нямаше късмет, тъй като през първото полувреме доминираше и имаше куп положения. Симон Миньоле обаче направи няколко решителни намеси, а веднъж и гредата спаси гостите.

Благодарение на победата Ливърпул изпревари Арсенал на второто място в класирането, като вече е с равни точки с "Артилеристите", но има по-добра голова разлика. Манчестър Сити обаче може да изпревари и двата тима, тъй като е с две точки по-малко, но има два отложени мача.


 

Ливърпул имаше страхотно положение за гол в 6-та минута. Тогава силно изритана топка изведе Даниел Стъридж по дясното крило и той надбяга съперника и навлезе в наказателното поле. Там той можеше директно да стреля, но предпочете да поднесе на втората греда за Луис Суарес, който да засече на празна мрежа. Пасът му обаче бе много лек и защитник се хвърли и изби в корнер.

Саутхямптън пък можеше да вкара щастлив гол, след като топката бе изчистена в тялото на Рики Ламбърт в наказателното поле и рикошира силно по посока на вратата,но мина встрани.

В 16-та минута шансът бе на страната на Ливърпул и гостите откриха резултата. Даниел Стъридж изгуби топката пред наказателното поле и играч на Саутхямптън я изби. Тя обаче рикошира в паднал на тревата защитник на домакините и попадна в абсолютно непокрития Суарес, който сам срещу вратаря лесно се разписа.

Пет минути по-късно уругваецът имаше много удобна възможност да стреля от пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но прати топката над напречната греда.

След постепенна атака на домакините Люк Шоу отправи хитро центриране по земя на границата на наказателното поле и намери Рики Ламбърт, но той стреля над вратата. Малко след това "светците" имаха опасна контраатака и Чембърс бе изведен отдясно на наказателното поле, но Глен Джонсън пресече по решителен начин подаването му пред вратата. След корнера топката стигна до Шнайдерлен в наказателното поле, но той не успя да отправи добър удар.

В 32-та минута Саутхямптън направи невероятен пропуск. Рики Ламбъртсвали елегантно с гърди центриране в наказателното поле и поднесе към Адам Лалана. Той овладя на три метра пред вратата и стреля покрай Миньоле, но топката се удари в страничната греда. Домакините продължиха да нападат и Шоу отправи поредно центриране по земя в наказателното поле и топката стигна до Лалана, но той остана съвсем малко зад топката и я засече неточно покрай вратата.

При една от редките възможности за Ливърпул Стъридж намери Суарес в наказателното поле и уругваецът отправи лек удар през защитник, но не затрудни Боруц. При поредната акция на светците Шнайдерлен овладя в наказателното поле и отправи удар от полуволе, но малко над вратата.

Три минути преди края на полувремето Саутхямптън направи нов сериозен пропуск. След поредна хубава атака Шоу отправи центриране по земя, Ламбърт пропусна топката между краката си и тя стигна до непокрития на втората греда Родригес, но неговият удар от пет метра бе спасен блестящо от Миньоле.

В началото на второто полувреме Даниел Стъридж имаше претенции за дузпа, след като падна в наказателното поле след единоборство със съперник, но нямаше нищо нередно и нападателят падна прекалено леко.

За Саутхямптън Адам Лалана продължи да бъде най-активен и първо отправи не много силен удар в ръцете на Миньоле, а след това показа техника в наказателното поле близо до аутлинията, но не можа да поднесе назад към съотборник. Постепенно темпото на игра спадна. Брендън Роджърс реши да вкара свежест в отбора си и пусна в игра Рахим Стърлинг на мястото на Коутиньо.

И тази смяна се оказа решаваща, защото само минута след появяването си в игра младокът направи резултата 2:0 за Ливърпул. Заслугата за гола обаче бе изцяло на Луис Суарес. Той използва скоростта си, за да се освободи от пазача си, нахлу в наказателното поле и хитро чукна между двама защитника към непокрития Стърлинг, който от десетина метра прокара топката между защитник и вратаря на домакините в мрежата.

В 68-та минута Ливърпул можеше да вкара трети гол. Защитник не успя да изчисти топката на лявото крило и Суарес проби зад него, след това изведе Стъридж непокрит в наказателното поле. Той можеше да стреля директно, но реши да заобиколи вратаря и така ъгълът стана прекалено малък, след което нападателят не намери мрежата.

Четири минути по-късно Суарес отново създаде напрежение, след като открадна топката от Фонте и навлезе в наказателното поле. Там от малък ъгъл не се полакоми да стреля, а опита да намери встрани Стъридж, но топката бе пресечена. Атаката обаче не спря и Алън поднесе към точката на дузпата за Хендерсън, но той стреля лошо над вратата. В следващата атака Стивън Джерард нанесе страхотен удар от дистанция и трябваше Боруц да се хвърля, за да избие покрай гредата.  Последваха два корнера за Ливърпул и след втория топката дойде към Хендерсън, който нанесе хубав удар, но покрай гредата.

В защитата на домакините цареше пълен хаос и след поредна колеблива игра Хендерсън изведе Суарес, макар и да останаха съмнения за засада. Уругваецът бе застигнат от защитник в наказателното поле и така бе леко затруднен с удара, но все пак прати топката много близо до страничната греда.

Постепенно нещата поутихнаха и изглеждаше, че мачът ще приключи при този резултат. В 4-та минута от даденото продължение обаче Луис Суарес финтира Фонте в наказателното поле и бе съборен. Стивън Джерард застана зад бялата точка и не сбърка.

Саутхямптън - Ливърпул 0:3

0:1 Суарес 16
0:2 Стърлинг 57
0:3 Джерард 94 дуз.
 

 

Саутхямптън: Боруц, Чембърс, Фонте, Йошида, Шоу, Корк (76 Уаняма), Шнайдерлен, Родригес, Дейвис, Лалана, Ламбърт (76 Галахър)

Ливърпул: Миньоле, Фланагън, Шкъртел, Агер, Джонсън, Джерард, Алън, Хендерсън, Коутиньо (57 Стърлинг), Стъридж (85 Аспас), Суарес