1. Миньоле пак може да провали Ливърпул

Едва двайсетина минути след началото на първия мач на Ливърпул през новия сезон белгийският вратар (направил доста гафове в предишното първенство) се впусна неудържимо в трагикомичен стремеж да улови топката в наказателното си поле. Бяха му нужни около четири опита, за да овладее гумената сфера. В мачовете срещу големите отбори подобни "геройства" едва ли ще му бъдат простени.

Необмислените решения развалиха впечатлението от иначе доста солидното представяне на Миньоле. Блестящото му спасяване след изстрела на Морган Шнайдерли например опази преднината на Ливърпул и гарантира победен старт на червените.

Но големият въпрос остава: ще донесе ли Миньоле на своя тим повече точки, отколкото ще изяде с грешките си?

2. Манчестър Сити показа стряскаща ефективност

Не беше приятна гледка, но победата на Сити с 2:0 над Нюкасъл носеше доста шампионски белези: солидна игра в защита, компактна средна линия и нападатели, които използваха шансовете си.

Венсан Компани изглеждаше непоклатим, новото попълнение Фернандо засенчи Яя Туре, а Давид Силва и Серхио Агуеро оползотвориха единствените открили се пред тях възможности.

Коато участниците на световното (тоест на практика целият отбор) навлязат в ритъм, не се изненадвайте, ако пак се заговори за спечелване на всички възможни трофеи още преди Коледа, когато Сити започне да отнася съперниците си с огромна лекота и самоувереност, както беше през големи периоди от миналото първенство.

3. Светците няма да изпаднат

През лятната пауза феновете на Саутхемптън бяха сериозно притеснени, че след масовата разпродажба отборът им ще трябва да се бори за оцеляване. Представянето на южняците срещу Ливърпул би трябвало да е разсеяло тези страхове.

Този сезон в елита има доста разнебитени команди, което означава, че стига да се сработи, тимът на Роналд Куман пак ще се бори за място в челото на таблицата.

На "Анфийлд" Светците бяха стабилни в защита, докато Джеймс Уорд-Проус и Душан Тадич направиха впечатление в атака. Ако двамата комбинират по-често с изолирания Грациано Пеле, Саутхемптън няма да има проблеми с резултатността си.

4. Рахим Стърлинг не е в застой

Това се случва доста често в Премиършип. Бързо английско крило нахлува на сцената с гръм и трясък. Викат го в националния отбор. Кариерата му започва да буксува.

Мнозина се опасяваха, че същото ще стане и с Рахим Стърлинг, но младокът изригна през миналия сезон и, което си е доста учудващо, изглежда продължава да върви нагоре.

Няма го вече играча, който беше абсолютно неспособен да бележи в ситуации сам срещу вратаря. Английският национал показа завидно самообладание, извеждайки Ливърпул напред на "Анфийлд". Това дали червените ще повторят яркото си представяне от предишния шампионат, до голяма степен ще зависи именно от Стърлинг.

5. Ливърпул има нужда от още един нападател

Даниел Стъридж умее да играе сам в атака, но въпреки това през по-голямата част от двубоя със Саутхемптън той определено не се чувстваше в свои води. През миналото първенство присъствието на Луис Суарес бе от огромна полза за Стъридж, защото уругваецът привличаше вниманието на противниковите защитници.

Рики Ламбърт е добро попълнение, но какво ще стане, ако той се контузи? Твърди се, че Ливърпул се интересува от Радамел Фалкао и Гонсало Игуаин, но дори някое по-неизвестно име би свършило работа. Ако обаче такъв не бъде привлечен, феновете на "Анфийлд" ще трябва да се молят на футболните богове нападателите им да останат здрави поне до януари.

"Евроспорт"