На пръв поглед Роберто Фирмино излъчва погрешното послание за човек, привлечен да изстреля Ливърпул сред първите 4. Татуировките, които покриват отчасти ръцете и тялото му, сякаш показват поредния влюбен в себе си футболист с твърде много време и пари в джоба.

Още по темата

 

Само че Роберто Фирмино Барбоса де Оливейра, както е пълното име на 23-годишния бразилец, е дълбоко религиозен младеж, който силно вярва, че семейството е всичко. И сега той се присъединява към едно от най-големите семейства в света на футбола с преминаването си от Хофенхайм в Ливърпул.

Всичките му татуировки са за любов - любов към Бог, любов към 6-месечната му дъщеричка, към неговата майка и баща, които го отгледаха в крайбрежния град Масейо, столицата на убийствата в Бразилия, където има средно по един убит на всеки два дни. Точно преди 4 години, след като прекоси Атлантика, за да оформи своя трансфер от Фигейрензе в Хофенхайм за 4 милиона евро, той си направи татуировка на немски.

Тя е на гърба му и в превод означава "Непрестанна любов към семейството". Татуировката на гърдите си той направи преди раждането на дъщеричката му Валентина - нейното пълно име. Над нея на гръцки е надписът "Господ е верен". На дясната му ръка са ликовете на майка му и баща му, а над тях на врата му е латинският надпис за Бог - Deus, разположен под корона.

Нищо чудно скоро феновете на Ливърпул да го видят като техния собствен бог. Защото плеймейкърът, който може да действа еднакво добре и отляво, и отдясно, е считан за един от най-големите нови таланти в играта, който умее да открива празни пространства и да създава голови положения. Фирмино може да изглежда непознат дори за най-начетените футболни познавачи сред публиката на "Анфийлд".

Но в миналите 3 години той си изгради репутацията на един от най-техничните футболисти в Бундеслигата. Неговата трансферна цена от 41 милиона евро може да изглежда внушителна - той стана вторият най-скъп играч на Ливърпул след Анди Керъл. И докато "червените" очакват от Манчестър Сити повишена оферта от €63 млн. за Стърлинг, може да се окаже, че именно Ливърпул е направил по-добрата сделка.

Миналия сезон, дори когато играеше за скромния Хофенхайм, бързоногият бразилец, който обича да дриблира, вкара 7 гола в лигата и записа 10 асистенции. Втората му статистика подобриха само набелязаният от Ман Сити Кевин де Бройне и Златко Юнузович от Вердер. Включването му в отбора на Бразилия донесе значителен тласък след касапницата 1:7 от Германия на световното първенство миналата година. В 9 мача за своята страна Фирмино вкара 4 пъти, като последният му гол донесе победата над Венесуела в понеделник и класира Бразилия за 1/4-финала на Копа Америка.

А навремето той бил принуден да продава бутилки с вода в родния си град Масейо, за да помогне за издръжката на семейството си. Баща му успял да го опази от околното зло, като го карал на тренировките и мачовете на първия му отбор "Клубе де Регагас Бразил". Фирмино е малко над 16 г., все още с шини на зъбите, когато се налага да напусне семейството си и да се премести на стотици километри от него в школата на Фигейрензе.

За този период Фирмино споделя: "Не ми беше лесно. Останах напълно сам." След 7 г. той вече има красива приятелка - Лариса Перейра, и най-ценното в живота си - малката Валентина. Като сега за разлика от дните, когато продавал бутилки вода за жълти стотинки, той вече има предостатъчно пари за харчене. Първото впечатление, когато е само по шорти, е, че той е гладен за празненства и самба. И все пак Фирмино е тих и срамежлив. Той се моли в съблекалнята преди всеки мач, без да се срамува да показва своята вяра.

Когато излиза за мач, той винаги стъпва на терена с десния си крак. Фирмино никога не е имал проблеми със закъснения за тренировка. Освен веднъж. Това става, когато е все още млад, малко след като е пристигнал в Германия. Оттогава той е професионалист за пример, който никога не е забравял и който вероятно никога няма да забрави къде са корените му. Той винаги праща пари вкъщи, благодарен за жертвите на своите родители в името на кариерата му. Появата на дъщеря му Валентина донесе не само радост, но и още повече смисъл и цел в живота му.

Той сподели: "Моята дъщеря ми показа още по-силно, че трябва да се живее отговорно. Нейното раждане ме накара да порасна малко по-бързо и ми донесе ново чувство за отговорност." Макар той още да не е преминал през вратите на "Анфийлд", в клуба вече се носи чувството, че най-сетне нещо хубаво предстои да се случи. Защото тъгуването за напусналия към Барселона Луис Суарес още не е престанало.

Материал на вестник "7 дни спорт"