Ливърпул нанесе тежък удар по шампионските амбиции на Манчестър Сити и с категорична победа 3:0 на "Анфийлд" взе сладко отмъщение за изгубения финал за Купата на Лигата в неделя.

С куп промени в състава от драматично загубения финал с дузпи на "Уембли" "мърсисайдци" буквално прегазиха Сити. Това е трета поредна загуба на "гражданите", след която остават на десет точки от върха във Висшата лига.

Лалана, Милнър и Фирмино забиха трите попадения за Ливърпул, за да върнат надеждите на "Анфийлд" за класиране в Европа.


Ливърпул започна агресивно в налагания от Юрген Клоп стил с дълбока преса. "Мърсисайдци" притиснаха съперника в началото, но не успяваше да създаде добра голова ситуация.  Без доста основни играчи, включително звездите Коутиньо и Стъридж, Ливърпул стоеше доста солидно на терена.

Липсваше обаче последния пас в атака, а това до голяма степен улесняваше защитата на Сити. В 22-ата минута Фирмино се нагърби със силен далечен удар, който обаче бе в обсега на Харт и спасен без проблеми.

Постепенно гостите от Манчестър изравниха играта и погледнаха към вратата на "мърсисайдци". Интересните моменти обаче се изчерпаха с две остри центрирания, с които Агуеро се размина в наказателното поле. Феновете на Ливърпул пък си направиха кефа да се подиграят на бившия играч Рахим Стърлинг, който се изложи с далечен удар, минал на метри над вратата.

Равностойната игра в мача очевидно изискваше някакъв индивидуален проблясък. И той дойде от домакините. В 34-ата Адама Лалана със снайперистки изстрел от над 20 метра намери левия долен ъгъл и остави безпомощен плонжиралия Харт - 1:0. От брилянтното изпълнение се учуди и самият мениджър на домакините Юрген Клоп.

Малко преди края на полувремето Ливърпул нанесе втори удар. В 41-ата минута след хубав пас на Фирмино Милнър се шмугна между защитата на Сити и сам срещу вратаря вкара с греда на бившия си тим.  Това бе гол №1500 за "мърсисайдци" във Висшата лига.

Както се виждаше кой ще вкара в равностойния сблъсък, така Ливърпул всичко на всичко с една чиста голова атака се прибра на почивката с два гола аванс.

Мениджърът на Сити Мануел Пелегрини реагира веднага с началото на второто полувреме, пускайки в игра втори чист нападател Вилфред Бони на мястото на разочаровалия Рахим Стърлинг. Ливърпул обаче излезе вдъхновен след почивката и можеше да довърши съперника още в 47-ата минута, след като Ориги стреля опасно от малък ъгъл, но Джо Харт спаси.

Последва затишие за домакините, но в играта на "гражданите" не се получаваше нищо. Ливърпул изглеждаше изненадващо стабилно в дефанзивен план. Голмайсторът Агуеро бе абсолютно обезличен в предни позиции, а безпомощен в средата на терена бе Давид Силва.

Неизбежното за Сити дойде в 57-ата с трети гол, дело на Фирмино, който простреля Харт от границата на наказателното поле. Малко след това Харт спаси мощен удар на Милнър, за да предотврати още по-голямо унижение.

В последните двайсетина минути Ливърпул свали темпото срещу обезверения съперник и доигра спокойно мача, а чак в продължението гостите от Манчестър отправиха втория си точен удар във вратата.

Така Ливърпул се доближи отново до зона Европа, още повече, че е с мач по-малко от отборите пред себе си. Сити пък остава на четвъртото място, но с равни точки с градския съперник Манчестър Юнайтед.

Ливърпул - Манчестър Сити 3:0

Голмайстори:

1:0 Лалана 34
2:0 Милнър 41
3:0 Фирмино 57

Ливърпул: Миньоле, Фланаган, Туре, Ловрен, Клайн, Джан, Хендерсън, Милнър (88 - Айб), Лалана, Фирмино (75 - Алън), Ориги (69 - Бентеке)

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Компани, Отаменди, Клиши (74 - Коларов), Фернандо, Фернандиньо (55 - Ихеаначо), Навас, Силва, Стърлинг (46 - Бони), Агуеро

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7bhLFaa1q8I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>