Ливърпул спечели ожесточеното дерби на Мърсисайд след здрава борба на "Гудисън парк" срещу Евертън и Ливърпул. Лютата битка продължи сто минути, а победният гол бе дело на Садио Мане в 94-ата.

Головите положения бяха малко за сметка на напрежение и заряда в мача. "Мърсисайдци" имаха по-добрите възможности да стигнат до победата. Сериозни пропуски обаче направи Роберто Фирмино, който в началото на второто полувреме не успя да вкара сам срещу вратаря.

В крайна сметка Ливърпул триумфира и си върна третото място във Висшата лига, на точка пред третия Манчестър Сити и на цели осем зад лидера Челси. Евертън остава на девета позиция, а това бе 12-и пореден мач без победа срещу градския съперник.


Юрген Клоп заложи на абсолютно същия състав, който в миналия кръг удари 3:0 Мидълзбро, въпреки очакванията, че основни играчи като Емре Джан и Жоел Матип ще се завърнат в титулярния състав.

Роналд Куман пък бе без капитана си Фил Джагиелка, който бе заместен в защита от Фунес Мори, получил червен картон в последното мърсисайдско дерби от миналия сезон (4:0 за Ливърпул на "Анфийлд").

Както се очакваше, на "Гудисън парк" падна голяма битка. Все пак двубоят бе доста чист и реферът Майк Дийн нямаше нужда да накъсва играта с нарушения. Евертън започна с бясно темпо в първите минути.

Няколко остри центрирания създадоха напрежение пред вратата на "мърсисайдци". Домакините държаха инициативата с повече агресия в средата на терена, но така и не създадоха реална опасност за Симон Миньоле.

Близо половин час трябваше на Ливърпул да влезе в час и да изнесе поне малко играта в половината на съперника. В 37-ата минута пък гостите изпуснаха единственото чисто положение за цялото полувреме. Клайн центрира по земя в наказателното поле, където Ориги засече мощно топката, но отблизо не уцели вратата.

След почивката Ливърпул показа съвсем друго лице. "Мърсисайдци" заиграха далеч по-агресивно и натиснаха своя съперник. В 50-ата минута Роберто Фирмино можеше да открие резултата, но направи фрапантен пропуск. Бразилският голаджия се измъкна сам срещу Стекеленбург, но стреля право във вратаря.

Мачът за холандския страж обаче приключи след час игра. Стекеленбург се контузи при сблъсък със свой съотборник и бе заменен от Хuан Роблес. Това бе втора принудителна смяна за мениджъра Роналд Куман, който на почивката извади Джеймс МакКарти заради травма.

Малко след това от терена можеше да напусне и Рос Баркли, който направи зверска балтия в краката на Хендерсън и извади голям късмет, че получи само жълт картон. В тези минути играта позагрубя и почти нямаше интересни моменти пред двете врати.

В 75-ата минута Евертън стигна до добра възможност. Ашли Уилиямс стреля с глава, но твърде слабо и Миньоле улови топката. В 81-ата резервата на вратата на "карамелите" Роблес направи блестящо спасяване след воле на Фирмино.

В края мачът съвсем се изнерви и Майк Дийн свиреше фаул след фаул. Заради разправиите по-рано и травмата на Стекеленбург, реферът даде 8 минути продължение, а мачът се игра цели 100. В 94-ата Даниел Стъридж стреля по земя и удари гредата, но Мане бе на точното място и добута топката мрежата, за да донесе победата за Ливърпул.

Евертън - Ливърпул 0:1

0:1 Мане 90+4

Евертън: Стекеленбург, Коулман, Уилиямс, Фунес Мори, Бейнс, МакКарти, Гей, Ленън, Баркли, Валенсия, Лукаку

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Клаван, Милнър, Лалана, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Фирмино, Ориги

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8ZM7kMOGoVg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>