Опашкарят Суонзи изтормози Ливърпул като гост и сензационно спечели с 3:2 в среща от 22-ия кръг на Висшата лига, играна на стадион "Анфийлд".

"Лебедите" основно се защитаваха през първата част, но пък уцелиха греда след рикошет и дадоха заявка, че ще търсят нещо в мача. 

Малко след почивката Фернандо Йоренте вцепени домакините с два гола за четири минути. Той откри резултата след разбъркване в пеналта, а после реализира с глава.

Славата в мача нямаше да отиде само при испанеца, защото Роберто Фирмино беше на друго мнение. Кариоката намали набързо с глава, а в 69-ата минута вкара прекрасно изпълнение с левия крак.

Точно когато се очертаваше пълен обрат, оставеният непокрит Сигурдсон попари противника. Пет минути преди края Лалана уцели напречната греда, но домакините нямаха сили за нещо повече.

Така Ливърпул остана с 45 пункта, но пропадна до трета позиция. Суонзи пък излезе от зоната на изпадащите и вече има 18 точки.


Домакините направиха доста слаб старт, но все пак преди да изминат десетина минути игра Емре Джан отправи първия удар с глава. Той засече центриране на Хендерсън в пеналта, но не успя да уцели вратата. Повторенията пък показаха положение на засада.

Точно при изтичането на четвърт час игра мърсисайдци сътвориха бърза и смислена атака отляво, но Адам Лалана завърши в аут нещо средно между центриране и "падащ лист", търсен за далечния ъгъл. 

Малко след това Лалана получи нов шанс, но би над напречната греда с атрактивна задна ножица, като много добра работа преди това свърши доста дейният Роберто Фирмино.

При първата сериозна атака на гостите гредата им попречи да открият резултата. Керъл стреля технично в близкия ъгъл, но след рикошет в крака на Ловрен кълбото се отби в гредата и излезе в корнер.

Коутиньо и Фирмино навързаха защитата на противника половин час след началото, но страхотен шпагат на Моусън спаси "лебедите". Удар с глава на Фирмино пък се оказа доста неточен.

Суонзи изненадващо откри резултата малко след почивката. При изпълнение на корнер се получи разбъркване в наказателното поле на "червените" и Фернандо Йоренте провря кълбото в мрежата през краката на Вайналдум.

Четири минути по-късно Суонзи нанесе втори удар, отново чрез Йоренте! Испанецът засече с глава центриране на Керъл около границата на малкия пеналт и не остави шансове на Миньоле.

Головата фиеста продължаваше, защото след центриране отляво на Джеймс Милнър най-добра позиция беше заел Роберто Фирмино. Бразилецът засече от границата на малкия пеналт с глава и върна надеждите на своите.

Слаб удар по земя на Хендерсен беше последван от доста скучни минути, които Моусън можеше да разнообрази, ако беше по-точен с глава пред погледа на Миньоле в средата на втората част.

В 69-ата минута Фирмино "взриви" стадион "Анфийлд" с великолепно изпълнение. Той си спря топката във въздуха след подаване на Вайналдум и вкара по феноменален начин с левачката от ждроб!

Точно когато изглеждаше, че се пече пълен обрат, Суонзи вкара трети гол. Груба грешка в защитата на Ливърпул остави Гилфи Сигурдсон непокрит и той вкара по диагонала с лекота, получавайки съдействие и от слабата намеса на Клаван.

Момчетата на Юрген Клоп се опитаха да отвърнат веднага, но шутът на Ориги беше спасен. След това Ловрен стреля свирепо с левия крак, но Фабиански изби с върха на пръстите си.

Пет минути преди края на редовното време Адам Лалана на два пъти застраши вратата на гостите, но първо топката падна върху напречната греда след рикошет, а след това излезе в аут. До края Ливърпул нямаше идеи и сили как да вземе поне точка.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kufvOp98xNg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ливърпул - Суонзи 2:3

0:1 Фернандо Йоренте - 48'
0:2 Фернандо Йоренте - 52'
1:2 Роберто Фирмино - 55'
2:2 Роберто Фирмино - 69'
2:3 Гилфи Сигурдсон - 74'


Ливърпул: Миньоле, Ловрен, Клаван, Клайн, Милнър, Хендерсън, Джан (Ориги - 70'), Вайналдум (Матип - 94'), Коутиньо (Стъридж - 56'), Фирмино, Лалана

Суонзи: Фабиански, Фернандес, Моусън , Ноутън, Олсон (Ранхел - 79'), Фер (Фултън - 94'), Керъл, Корк, Раутлидж, Сигурдсон, Йоренте (Бастон - 85')