Ливърпул победи с 5:1 като гост Брайтън в мач от 15-ия кръг на Висшата лига, игран на стадион "Фалмър".

Атомното трио в атаката на "мърсисайдци" Мохамед Салах – Филипе Коутиньо – Роберто Фирмино, буквално отвя "чайките" от техния дом. Бразилските национали се отчетоха с по два гола, а Коу даде и една асистенция.

Египетският национал пък направи асистенция и беше с основна заслуга за първото попадение на Коутиньо. Емре Джан откри резултата, а за домакините вкара Глен Мъри от спорна дузпа. В края Люис Дънк си заби автогол.

По този начин Ливърпул нанесе втора домакинска загуба на Брайтън през сезона и събра 29 точки, с което временно измести Арсенал (28 т.) от 4-то място. От 19.30 часа "топчиите" приемат Манчестър Юнайтед в голямото дерби на кръга. "Чайките" пък остават със 17 пункта и са в средата на таблицата.


Мениджърът на гостите Юрген Клоп направи шест промени от победата с 3:0 над Стоук Сити през седмицата. Андрю Робъртсън изненадващо започна мача, а Мохамед Салах се завърна сред титулярите за сметка на Садио Мане. Джеймс Милнър, Филипе Коутиньо, Джордан Хендерсън и Трент Александър-Арнолд също се появиха на терена от 1-ата минута. Атаката на "чайките" поведе Глен Мъри, а малко зад него действа Паскал Грос.

Ливърпул започна сблъсъка по-добре и още в първите минути можеше да поведе, но Мохамед Салах и Роберто Фирмино пропуснаха изгодни шансове. После "червените" владееха топката много повече, но не можеха да стигнат до противниковата врата. След малко повече от четвърт час игра и Брайтън показа зъби.

Исач Браун намери Глен Мъри, който беше с гръб към вратата, обърна се и стреля, но в аут. След половин час игра "мърсисайдци" поведоха. Тогава Филипе Коутиньо центрира от корнер и играещият като централен защитник в този мач Емре Джан надскочи всички и с глава прати топката във вратата – 1:0!

60 секунди по-късно Ливърпул удвои преднината си след блестяща контра. Салах спечели много терен и подаде вляво към Коутиньо. Той с едно докосване продължи към далечната греда, където връхлитащият Роберто Фирмино от границата на вратарското поле беше точен за 2:0! Малко след подновяването на играта Брайтън можеше да се върне в мача, но Симон Миньоле спаси изстрела на Мъри от малкото наказателно поле.

В ответната контра гостите отново бяха безпощадни и увеличиха преднината си на 3:0! Салах с хубав финт се справи с двама защитници и пусна хитър извеждащ пас към Фирмино, който излезе очи в очи с вратаря и с шут от точката за дузпата сложи точка на спора. В 51-ата минута "чайките" получиха спорна дузпа за избутване на Джордан Хендерсън. Зад топката застана Мъри, Миньоле хвана ъгъла на изстрела му, но не и топката и резултатът беше намален на 1:3!

В 65-ата минута Салах можеше отново да даде преднина на Ливърпул от три гола, но вратарят Матю Райън спаси удара му от наказателното поле. В 88-ата минута Коутиньо с блестящо изпълнение на фаул пред пеналта направи 4:1 за Ливърпул, а 120 секунди по-късно Люик Дънк си заби автогол, след като кълбото се удари в крака му при чудесен пробив на Коу.

Брайтън – Ливърпул 1:5

Голмайстори: 0:1 Джан (30), 0:2 Фирмино (31), 0:3 Фирмино (48), 1:3 Мъри (51-д), 1:4 Коутиньо (88), 1:5 Дънк (90-авт)

Брайтън: Райън, Бруно (80-Скелето), Дъфи, Дънк, Бонг, Нокер (70-Марч), Стивънс, Прьопер, Браун (70-Искиердо), Грос, Мъри
Мениджър: Крис Хютън

Ливърпул: Миньоле, Александър-Арнолд, Джан, Ловрен, Робъртсън, Милнър, Хендерсън (90-Груич), Вайналдум, Коутиньо, Салах (80-Чембърлейн), Фирмино (88-Соланке)
Мениджър: Юрген Клоп

Стадион: "Фалмър"
Съдия: Г. Скот
Жълти картони: Бруно (Брайтън) 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/fZDQ8h2Dt3c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>