30 футболисти са номинирани в листата на Конфедерацията по футбол на Африка (КАФ) за играч номер 1 за годината на този континент. Водещите претенденти за приза са звездите от английската Висша лига Виктор Моузес (Челси и Нигерия), Мохамед Салах (Ливърпул и Египет), Садио Мане (Ливърпул и Сенегал).

Другите впечатляващи имена са Пиер-Емерик Обамеянг (Борусия Дортмунд и Габон), Венсан Абубакар (Порто и Камерун), Наби Кейта (РБ Лайпциг и Гвинея), Ерик Байи (Манчестър Юнайтед и Кот д'Ивоар). През миналата година играч номер 1 на Черния континент стана Риад Марез, нападател на Лестър.

Церемонията по връчването на наградите в няколко категории ще се проведе на 4-и януари 2018-а година в Акра (Гана). А сред номинираните за футболист на годината на Африка попада и нападателят Жуниор Кабананга, който е национал на ДР Конго, но иначе се състезава за водения от Станимир Стоилов казахстански шампион Астана.

Победителят ще бъде избран от гласовете на старши треньорите, техническите директори на националните отбори, членовете на техническия комитет на КАФ и на Комисията за развитие на африканския футбол, както и панел от медийни експерти и независими журналисти.