Изпълнителният директор на Локо София Георги Марков даде интервю пред "Тема Спорт", в което атакува остро първенеца Лудогорец. Според "Рендето Вьорнер" Лудогорец е само временно явление, което убива българския футбол в момента.

Г-н Марков, допуснахте тежка загуба от Лудогорец, защо се стигна до такъв резултат?
- Започнахме добре мача. Вкарахме гол, можеше да отбележим и втори, но вместо това получихме елементарно изравнително попадение. Не че и другите им голове бяха кой знае какви - отбелязаха от наши грешки. При изравнителния гол футболистите ни мислеха, че топката ще излезе в аут, но не стана. Общо взето, добро първо полувреме, но след червения картон всичко приключи. До 55-60-ата минута играхме стабилно, но след това явно... Не знам, но реферът маркира нарушението на Трифонов пет минути след като бе минало. Повлиял, не повлиял - след като останахме с десет човека, беше тежко и за 10 минути получихме 3 гола. Явно са свикнали така да се свири за тях в Разград. Нищо не се е променило за тези три години. Всеки гледа да се нагажда към тях.

Намаляват ли шансовете ви за шестицата с оглед на това, че до края на редовния сезон имате мачове с ЦСКА, Черно море и Берое?
- Не. Всеки може да загуби от Лудогорец в Разград. В това, което правят те, няма нищо положително за футбола. Да се нагаждат всичките директори, треньорчета на Киро, на Миро... Какво като имат пари?! Какво са направили? Не виждам нещо да са постигнали, последни са в групата в Шампионската лига.

Не може Разград да управлява футбола в България. Футболът ще го има и без тях, и без нас. Виждате съдиите какво правят. В абсолютно всеки мач главно действащо лице е реферът и всеки отбор плаче, като играе срещу тях. Ние не се оплакваме, но защо винаги те трябва да са в центъра на вниманието. Всеки мач червен картон, а през първото полувреме например не дадоха чист жълт картон на Моци. Подмина го Георги Йорданов, после наше нарушение веднага вдига. Ние не плачем - нашите цели са други, но явно на тях много им се услажда Шампионската лига. Някакви португалчета, бразилчета са навзели - няма нищо положително в това. Убива се българският футбол. Обяснете как да се развиват българите? В техния отбор имат сигурно 25 чужденци и трима българи. С какво помагат на футбола ни - с нищо.

Трябват много промени, за да се оправят нещата. Виждате какво безпаричие е в клубовете. Държавата не помага и някои хора се възползват от това, но това ще е временно. Възползват се от ситуацията и затова са добре. Но който се нагажда според ситуацията, рано или късно коловозът го изхвърля. Сега са добре, имат пари, но виждате какво е положението при останалите отбори - Левски, ЦСКА, при нас, Славия, Ботев, само Берое е държавен отбор. И аз искам като тях, на първо число всичко да ми е точно, но няма. Борим се с каквото можем. Никой никакво внимание не обръща и всеки гледа да се нагажда там, където нещата си вървят. ЦСКА и Левски ще се оправят, не може да продължават да са така вечно. Ситуацията ще се промени. Но някои хора, които не са ги чували преди четири години, че има въобще такива бизнесмени, се възползват. Сега обаче използват да наберат скорост, известност и да станат малко популярни в държавата.

Сигурно визирате Кирил Домусчиев?
- За всичките, които се появяват. Искат да развиват футбола в Разград... На мача днес в неделя имаше 500 човека. Иначе искат да правят стадион за 15 хиляди... Е, та то градът е 10 хиляди. Няма смисъл от такива изкуствени неща. Те са временни. Повтарям -имат 25 чужденци и 3-ма българи и пак плачат. Това ги били ощетили, онова ги били ощетили. Нищо не казаха, когато съдията с Базел им помогна и изгони човек още в 16-ата минута. Това никой не го вижда. Иначе плачат, Шампионска лига, УЕФА... Там нещата се виждат, но не казват истината. "Ние сме с шест милиона бюджет"... Кажи истината. Какви шест милиона бюджет?! Излез и кажи - дадохме пари на Марек, дадохме на онзи. Всеки шикалкави и се крие зад гърба на другия. Ние си гледаме нашия отбор... Ай-де моля ти се. Ние доматите не ги ядем с колците. Има хора, които разбират от футбол. Нека те кажат какво са направили Разград? Дадоха пари на Марек да се хвърлят на ЦСКА, преди това да се хвърлят на Левски, сториха го и им направиха хикс, но защо не излязат да кажат, че са го направили. Сега, ако ги питате, всичките ще отричат. Няма лошо да ги спират. Играли били, какво сте играли бе? Нали ви видяхме с ЦСКА на "Армията" какво играхте и как ви покри късметът. Просто тях ги гони невероятен късмет, то не бяха голове в 90-ата минута, то не бе чудо. Един мач играха с Левски и го загубиха. С нас в Надежда се измъкнаха 2:2, а трябваше да ги бием 4:1.

Всеки се съобразява с тях - отлагаха мачове за купата след Нова година и така нататък. Като искаш да си голям и да играеш в Шампионската лига, си има регламент, не може всеки да се съобразява с техните прищевки - след Нова година, преди Нова година... Нали затова са 30 души футболистите. Дай да местим мачовете, защото играят в Европа. Е добре, мен какво ме бърка, че те играят в Шампионската лига?! Живи и здрави да са, ако може всяка година да са там. Но ги видяхме с Базел в Швейцария, паднаха с четири гола разлика.

Като че ли и амбициите им за второ място в групата бяха завишени спрямо моментните възможности на отбора...
- Щели да бият Реал Мадрид на "Бернабеу". Някакви глупости на търкалета и мечти. Вярно, и аз мечтая, ама те са много заблудени, и то във всичко. Но някой ден на някого ще му писне и ще каже всичко, което се случва. Те искат да управляват футбола. Чакай малко, къде си тръгнал. Дерменджиев вика "нашият отбор"... Ама къде си бил ти треньор... Гледал си неговия отбор, какво гледаш ти бе, човек? Той е бил цял живот помощник, не може футболът да е пълен с нагаждачи. Аман от мишки в тази държава. Още преди 2-3 години на "Армията", когато стана проблем с Миньор Перник, го казах - футболът в България е аматъорски и от година на година загива, но всеки се крие и не иска да го каже. Рано или късно ще се оправят нещата. Виждате на "Герена" какво се случва - Литекс с две атаки, два гола вкарват и правят мач, а ние местим срещи и съжаляваме, че Разград били уморени. Нека продължават все така, "ще оправят футбола".

Явно Лудогорец иска на всяка цена да стане отново шампион...
- Ще станат още една-две години, а после няма да ги има. Колелото се върти. Не може да си само на върха. Първата година ЦСКА им подари титлата, после Левски - пълни късметлии. Играят и имат добри чужденци, няма лошо, но нищо не печели българският футбол от тях.

Появиха се информации, че клубният ви автобус е закъсал извън София на връщане от Разград, тъй като е нямало пари за достатъчно гориво?
- Поредните глупости! Първо, това се случи в София, близо до "Герена", а не някъде по пътя. Второ, дали сме 950 лева за нафта до Разград и обратно. Трето, става дума за спукана тръбичка, от която е изтичало гориво. Четвърто, донесох две туби нафта, но заради тръбичката автобусът пак не можа да потегли. И пето, почти в центъра на София е пълно с таксита, така че е несериозно да се твърди, че играчите нямало как да се приберат.