Лудогорец направи огромна крачка към подвига да стане първия български отбор с две участия в групите на Шампионската лига. Българският първенец удари с 2:0 Виктория (Пилзен) в първи мач от плейофите и чака с отлична преднина реванша в Чехия след седмица.

Двубоят на националния стадион "Васил Левски" пред около 12 000 запалянковци бе равностоен, но разградчани се оказаха по-ефективни и с попадения на Козмин Моци от дузпа и Върджил Мисиджан си осигуриха добра преднина .


В титулярния състав на Лудогорец нямаше изненади - както се очакваше Хосе Паломино смени в защита наказания Игор Пластун. Лукас Саша замести контузения Абел Анисе в средата на терена. В предни позиции на фланга пък започна Върджил Мисиджан, а на върха на атаката бе Джонатан Кафу за сметка на Клаудиу Кешеру, който остана на резервната скамейка.

Гостите Виктория разчитат само чехи и словаци. Доста от титулярите на треньора Роман Пиварник играха на Евро 2016 във Франция. Защитниците Лимберски и Хубник бяха част от тима на Чехия.

Вратарят Козачик пази на словаците, а Хрошовски и Дуриш играха в атаката. Въпреки това тимът от Пилзен не показа нещо впечатляващо в играта си, но за сметка на това преди почивката доста успешно противодейства техничните футболисти в отбора на Лудогорец.

В началото на мача българския шампион започна по-активно и владееше повече топката в половината на съперника. Гостите от Пилзен обаче бяха доста добре подредени и почти не оставяха пространства за разградчани в предни позиции.

Първата добра възможност за Лудогорец дойде чак в 21-ата минута, когато Вандерсон получи топката на скорост в наказателното поле на Виктория, но вместо да стреля, прекали с финтовете и топката му бе отнета. Едва след половин час игра пък се наложи на Владислав Стоянов да се намесва пред вратата на Лудогорец, след като спаси стражът спаси коварен удар по земя на Бакош.

В играта на разградчани нямаше достатъчно скорост и острота, а наред с коравата чешката защита, повечето атаки завършваха с далечни удари. Козачик обаче спаси по-опасните на Марселиньо и Мисиджан. Така двата отбора се оттеглиха на почивката, без да създадат сериозни голови положения.

След почивката Лудогорец започна ударно - Кафу издебна чешката защита и мощно нахлу в наказателното поле, където бе съборен от Хубник и съдията Марк Клатенбърг отсъди дузпа. В 51-ата минута зад топката застана Козмин Моци, който хладнокръвно отбеляза и даде преднина на Лудогорец.

След гола разградчани продължиха спокойно с идеят да държат контрола на мача и да дебнат за втори удар. В 61-ата минута домакините можеха да вкарат втори гол, но се разминаха на косъм - остро центриране на втора греда, където Хейда на метри пред вратата изчисти в корнер точно пред погледа на Вандерсон.

Тъкмо когато чехите се опитваха да натиснат за изравнителен гол, бяха попарени за втори път. В 64-ата минута брилянтен пас на Марселиньо зад чешката защита намери в наказателното поле Мисиджан, който овладя чудесно и заби топката в мрежата!

В 85-ата минута резервата Кешеру можеше да довърши окончателно съперника, но направи непростим пропуск, след като от няколко метра пред вратата с глава стреля покрай лявата греда на Козачик.

До края на мача Лудогорец игра храбро и въпреки хаотичния натиск на чехите устиска преднината си. Така разградчани имат отличен аванс от два чисти гола преди реванша и са с единия крак в груповата фаза на Шампионската лига, където ги чакат внушителните 14 млн. евро. 

Лудогорец - Виктория (Пилзен) 2:0

1:0 Моци 51-дузпа
2:0 Мисиджан 64

Лудогорец: Стоянов, Натаниел, Моци, Паломино, Минев, Саша, Дяков, Мисиджан (81 - Кешеру) , Марселиньо, Вандерсон (90 - Кампаняро), Кафу (90 - Кишада)

Виктория: Козачик, Метейу, Хейда, Хубник, Лимберски, Хромада (82 - Колар), Хрошовски, Копич, Бакош (77 - Крменчик), Коварик, Дуриш (68 - Хорава)