Нефтохимик извъртя равенство 1:1 с Лудогорец на стадион "Лазур" в Бургас и успя да спъне "орлите" в битката за поредната им шампионска титла.

Гостите поведоха чрез Марселиньо (78), но минута преди края Илия Миланов опъна мрежата на "орлите" и донесе точката на бургазлии.

Разградчани обаче продължават да са еднолични лидери в класирането и водят с цели 12 точки на Левски и 15 на ЦСКА. Нафтата от своя страна се изкачи на 12 място с 20 точки, но е в зоната на изпадащите отбори.

Срещата на "Лазур" няма да се запомни с особени футболни достойнства. На терена изобилстваха здравите единоборства, а головите положения бяха рядкост.

Лудогорец доминираше, но домакините показаха тактическа зрялост и в крайна сметка се получи заслужено равенство. Трябва да се отбележи, че голямата звезда на "орлите" - Кафу, дори не бе в групата на гостите за мача.


Първото чисто положение в мача се откри пред Нефтохимик в 17-та минута, когато Галин Иванов напредна сам към вратата на Лудогорец и стреля от удобна позиция, но Владислав Стоянов запази равенството. Седем минути по-рано пък Вандерсон пропусна шанс за гостите, след като негов удар с глава мина покрай вратата.

Лудогорец създаде две добри положения за гол до края на първото полувреме, но не ги реализира и двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство. В 43-та минута Янко Георгиев спаси опасен удар на Густаво Кампаняро, а в добавеното време Вандерсон не успя да вкара от непосредствена близост след пас на Марселиньо.

Играта през второто полувреме беше също толкова динамична и двата отбора бяха сравнително равностойни. Първото по-добро положение все пак се откри пред шампионите, но Клаудиу Кешерю не успя да уцели вратата на Нефтохимик след удар с глава в 66-та минута.

Секунди по-рано Георгиев спаси удар на Върджил Мисиджан от разстояние, а в 72-та минута се превърна в герой за своя тим. Скоростна атака на Лудогорец завърши с пас за Кешерю в наказателното поле и Георгиев спаси удара, но Вандерсон стигна първи до топката и я прати отново към румънеца.

Тъкмо когато той стреля към опразнената врата обаче, вратарят на Нефтохимик се хвърли на пътя на топката и отново не пусна гол. Отличната форма на Георгиев не беше достатъчна, за да спаси Нефтохимик.

Лудогорец организира постепенна атака отдясно в 78-та минута, а топката попадна в краката на Марселиньо и той я изпрати в неспасяемо в горния десен ъгъл на вратаря на бургазлиите с мощен шут от около 25 метра. 

Христо Янев хвърли отбора си в атака в преследване на точка и сполучи. В 89-та минута резервата Илия Миланов се оказа непокрит в наказателното поле на Лудогорец при центриране и изпрати топката в мрежата на гостите за крайното 1:1.

Нефтохимик - Лудогорец 1:1

Голмайстори: 0:1 Марселиньо 78, 1:1 Илия Миланов 89

Нефтохимик: Янко Георгиев, Виктор Хомей, Георги Хашев, Ангел Грънчов, Ранди Онуоха, Николай Дюлгеров, Георги Вълчев, Йордан Йорданов (86-Живко Петков), Галин Иванов (77-Илия Миланов), Владислав Романов и Иван Вълчанов

Лудогорец: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Лукас Саша, Козмин Моци, Хосе Паломино, Светослав Дяков, Марселиньо, Густаво Кампаняро (66-Жуниор Кишада), Върджил Мисиджан (73-Жоао Паоло), Вандерсон и Клудиу Кешерю (82-Абел Анисе).