Тази вечер от 21:00 часа в Разград Лудогорец ще се опита да разсее кошмарите, причинени му от Жалгирис във Вилнюс. Литовците спечелиха с 2:1 на изкуствения терен на стадион „LFF” преди седмица, което бе неочакван удар по високите амбиции на българския хегемон.

Така най-неочаквано след миналогодишното участие в груповата фаза на Шампионската лига и достигането до 1/16-финал в Лига Европа над Лудогорец надвисна страхът от нов провал като този с Милсами отпреди 2 години. Със сигурност отпадане още на първото стъпало ще доведе до трусове при шампионите. Затова тази вечер те нямат право на отстъпление. Задачата им ще е още от първата минута да покажат кой кой е на съперника.

Грешките, които орлите допуснаха в Литва, бяха прекалено много и това няма как да не е отчетено от треньора Георги Дерменджиев. В първия мач част от възпитаниците му бяха доста под обичайното си ниво и на моменти изглеждаха сякаш леко незаинтересовани от това, което се случва на терена. Затова и наставникът ще направи необходимите корекции по състава. Със силни изяви в тренировките впечатление прави новото попълнение Хорхе Брун.

С по-големи шансове да започне на вратата обаче е бразилецът Ренан, който има по-добра комуникация с бранителите. Десният бек Сисиньо е с контузия, която получи непосредствено преди първия двубой, и най-вероятно ще пропусне и реванша. Затова в тази зона отново ще действа Лукас Саша. До Козмин Моци в центъра на защитата се очаква да излезе Игор Пластун, защото Георги Терзиев не се справи със задачите си в Литва. Ляв бек ще е Натанаел.

Най-голямата въпросителна е свързана с капитана Светослав Дяков. Той бе резерва в предишната среща, защото не бе напълно готов след травма, получена по време на подготовката. С оглед важността на мача се очертава той да започне в средата на терена заедно с Анисе, а на пейката да е Кампаняро. Играта на Лудогорец ще връзва Марселиньо. В атаката също ще има корекции. Разградчани трябва да наваксват пасив и затова Клаудиу Кешерю ще води нападението. Това ще прати Джонатан Кафу на десния фланг, а Вандерсон отново ще е на левия. 

Всички в тима вярват, че щетите от Вилнюс са поправими. Продължаването обаче минава през доста по-силна игра от първия мач. И то от звездите в отбора, които трябва да се концентрират върху действията си на терена, а не да се разсейват от постоянните спекулации за техен трансфер.

Във Вилнюс се видя, че Жалгирис не е тим, който трябва да бъде подценяван. Представите, че местните са „нереализирани баскетболисти“, се оказаха доста повърхностни и измамни. Треньорът на гостите Валдас Дамбраускас демонстрира самочувствие още преди първия мач и се оказа, че то е подплатено. 40-годишният специалист има проблеми по състава. Аут от срещата е нападателят Дарвидас Шернас, който бе изгонен в заключителните моменти на „LFF“.

Вместо него в групата попадна Даниел Романовскис. Удар за наставника е и отсъствието на румънеца Ливиу Антал - най-скъпоплатеният играч в местното първенство. Вместо него ще започне бившият футболист на ЦСКА Серж Нюаджи. Той се включи силно от резервната скамейка във Вилнюс и бе в основата на обрата - вкара гол и асистира за победния.

Залогът на „Лудогорец Арена“ е голям. При неуспех шампионите ще търсят нов треньор и ще трябва да се задоволят само с участие на родната сцена. Но при елиминиране на Жалгирис пак ще повярват в себе си и ще започнат нов дълъг европоход. Победителят от Разград ще срещне в следващия кръг по-добрия от двойката Апоел Беер-Шева (Израел) - Хонвед (Унгария) в третия квалификационен кръг на Шампионската лига (в първата срещата израелците победиха с 2:1). Мачовете от тази фаза са на 26/27 юли и 01/02 август.

Янаки Димитров, "Тема Спорт"