Първата ракета на българския тенис Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите, на турнира в Бризбън, Австралия. Той загуби от бившия номер 1 в света Роджър Федерер с 4:6, 7:6(4), 4:6. Това бе четвърти сблъсък между двамата и четвърто поражение за българския тенисист в тези мачове. Нашето момче обаче се представи изключително достойно и заслужава адмирации за играта си. 

Първите проблеми за нашето момче дойдоха в шестия гейм на първия сет, когато се наложи да спасява точка за пробив, но го направи след прекрасен първи сервис.

Двамата като цяло си взимаха подаванията от първия до предпоследния гейм, като нямаше пробиви по време на първите 9 гейма.

В десетия гейм при 5:4 за Маестрото той достигна до две точки за пробив с цената на сетболи, които бяха неутрализирани от нашия Гришо след хубав сервис.

Последва обаче и трети шанс дошъл след непредизвикана грешка на българина. При едно ефектно разиграване нашето момче обаче от малко неудобна позиция не успя да вкара топката в опразнения ъгъл на корта и я заби в мрежата си, като по този наин загуби и първия сет.

Вторият сет започна равностойно, а при петия гейм българинът бе принуден да спасява две точки за пробив, но го направи и удържа на натиска.

Големият момент в сета дойде в седмия гейм в който българинът достигна до пробив за 4:3, след като се възползва от колебанията в играта на швейцареца.

Той поведе с 0:30 при подаването на своя опонент, а след това достигна и до два шанса за пробив при 15:40, след като прати прекрасна топка в близост до линията с мощен удар. Последва разиграване при което швейцарецът бе притиснат и в крайна сметка си заби топката в мрежата.

Очакваше се, че хасковлията ще успее да си вземе още едно подаване и да спечели сета, но бе пробит на 30. Той направи безумен пропуск при опит за смач, а след това бе притиснат от швейцареца, който го принуди да направи още грешки. Така пробивът на практика бе върнат, след като при точката за пробив нашето момче позволи на Маестрото да поеме инициативата в разиграването и от мрежата да го матира с прецизен удар.

В крайна сметка се стигна до тайбрек в който Гришо стигна до аванс от 3:0 точки след минипробив. Нашето момче достигна до аванс от два минипробива и 5:1 при точките, след като швейцарецът извади добър ретур в аут.

Един от минипробивите бе върнат, но след двойна грешка на Федерер Гришо отново си върна аванса от два минипробива и достигна до 6:3 и три сетбола. При втория сетбол с прекрасен минаващ удар той матира швейцареца и си взе сета.

Третият сет започна много равностойно до 2:2, но в петия гейм Федерер достигна до пробив, след като нашето момче направи три непредизвикани грешки при подаването си и лесно си сдаде сервис гейма.

В деветия гейм пък Григор се спаси от втори пробив, след като изоставаше с 0:40, но си взе подаването. За съжаление на цяла България обаче българинът не намери сили да върне пробива и отпадна.