Ливърпул - Севиля, финал в турнира Лига Европа, стадион "Санкт Якоб" (Базел), съдия Йонас Ериксон (Швеция), 21:45 българско време

Групата на Ливърпул

Вратари: Миньоле, Уорд
Защитници: Клайн, Туре, Ловрен, Шкъртел, Морено, Смит
Халфове: Хендерсън, Милнър, Джан, Лукас Лейва, Алън, Коутиньо, Лалана, Айб, Бранаган, Тейшейра
Нападатели: Стъридж, Фирмино, Бентеке, Ориги
Контузени: няма
Наказани: Сако (спрени права заради допинг)

Вероятен състав на Ливърпул според uefa.com:
Миньоле - Клайн, Ловрен, Туре, Морено - Милнър, Джан, Лалана, Коутиньо - Фирмино - Стъридж

Групата на Севиля

Вратари: Рико, Сориа
Защитници: Рами, Колодзейчак, Ескудеро, Пареха, Карисо, Мариано, Кармона, Матос, Фацио, Фигейрас
Халфове: Криховяк, Коке, Ибора, Рейес, Кристофоро, Н'Зонзи, Банега, Витоло, Коноплянка, Котан
Нападатели: Гамейро, Йоренте, Фернандес, Муньос
Контузени: Крон-Дели, Тремулинас
Наказани: няма

Вероятен състав на Севиля спроед uefa.com:
Сориа - Мариано, Рами, Карисо, Ескудеро - Криховяк, Н'Зонзи - Коке, Банега, Витоло - Гамейро

Прогнозата на Gol.bg:

Битката за трофея в Лига Европа на „Санкт Якоб“ в Базел изглежда крайно непредвидима. Двата отбора имаха сходно представяне през сезона – много силни игри в Европа и лоши резултати в първенствата на Англия (8 място) и Испания (7 място).

Залогът е огромен – при победа Севиля може да напише история в европейския футбол, печелейки трофея за трети пореден път и общо пети, а при успех Ливърпул пък ще нареди четвърта купа от турнира и ще се изравни с испанците.

Покрай славата победителят ще получи и правото да играе в групите на Шампионската лига през следващия сезон, където го чакат около двайсетина милиона евро от наградния фонд на УЕФА. Освен това двата отбора се изправят един срещу за първи път в европейски мач, което още повече завързва възела.

Трудно е да се прави паралел в пътя на двата отбора до финала, тъй като Ливърпул започна от групите, докато Севиля се включи направо в елиминационната фаза, като трети в Шампионската лига. Затова и всички показатели са в полза на англичаните, предвид повечето им мачове в турнира.    

Тимът на Клоп все пак на хартия преодоля по-сериозни съперници в елиминациите като Манчестър Юнайтед и Борусия Дортмунд. Особено впечатляваща бе битката с германците, в която на реванша на „Анфийлд“ Ливърпул губеше с 1:3, но спечели драматично с 4:3 и след равен 1:1 в първия мач продължи напред. Именно на този пословичен за „мърсисайдци“ дух ще се разчита и във финала.

Отборът на Унай Емери пък имаше проблеми единствено срещу Атлетик Билбао на четвъртфиналите, където до голяма степен се класира с късмет след изпълнения на дузпи. Неговите футболисти също са доказвали неведнъж, че когато стане напечено, могат да оцелеят.

В последните си мачове от първенството Ливърпул и Севиля нямаше за какво да играят и имаха възможност да съхранят основните си футболисти за финала в Лига Европа.  Мениджърът на „мърсисайдци“ Юрегн Клоп ще използва състава, който отстрани друг испански отбор на полуфиналите – Виляреал.

Единствената дилема се очертава в средата на терена за капитана Джордан Хендерсън, който доскоро бе контузен и не е сигурно дали ще може да започне като титуляр. Евентуален негов заместник ще бъде Джеймс Милнър. Другият проблемен играч преди мача бе нападателят Дивок Ориги, който е готов да влезе в игра, но най-вероятно ще се случи в хода на двубоя.

Сходна е ситуацията при треньора на Севиля Унай Емери, чийто състав също е почти ясен. И той има само една дилема – дали да рискува с Евхен Коноплянка, който се възстанови от травма онзи ден. Ако украинецът остане на пейката, на негово място титуляр ще започне Витоло.

Колкото до тактическия подход, предвид стила на игра на Клоп и Емери, двата отбора се очаква да играят атакуващо и с мощна преса. Треньорите се изчеткаха взаимно в медийните си изяви, но бяха категорични, че старите лаври нямат особено значение в предстоящия двубой.

Едва ли ще има някакво надлъгване, като разликата може да дойде най-вече от индивидуален проблясък или грешка на някой от играчите. Според нашата прогноза редовното време ще завърши с голово равенство и носителят на трофея ще се реши след изпълнения на дузпи.

Резултат: 2:2 (Ливърпул печели с дузпи)