Манчестър Сити запази тенденцията и подобно на Арсенал и Ливърпул измъкна трудна победа с 2:0 над Нюкасъл в първия си мач на старта на Висшата Лига, игран на стадион "Сейнт Джеймс Парк".

Решителния първи гол бе дело на Давид Силва през първото полувреме след чудесна асистенция на Един Джеко. През второто полувреме Нюкасъл имаше надмощие, но особено в последните минути пропиля няколко добри положения за гол.

В допълнителното време пък влезлият малко преди това като резерва Серхио Агуеро сложи точка на спора с втори гол.

Благодарение на успеха шампионът на Англия излезе начело в класирането още в първия кръг благодарение на по-добрата си голова разлика от Арсенал, Ливърпул и Тотнъм.


 

Мачът започна равностойно, като и двата отбора бяха много предпазливи, а темпото на игра сравнително ниско. Така дълго време нямаше нито една опасност пред двете врати, а единствената причина публиката да се прояви бе в 17-та минута, когато феновете почетоха с ръкопляскания двамата загинали фена при самолетната катастрофа в Украйна.

Сити откри резултата практически с първата си смислена атака. Един Джеко получи дълго подаване в наказателното поле, но бе с гръб към вратата и двама защитника бяха залепени за него. Въпреки това нападателят много технично чукна с петичка и изведе връхлитащия в наказателното поле Давид Силва, който си поведе добре топката и сам срещу вратаря опъна мрежата.

В 45-та минута гостите имаха опасна контраатака, но Самир Насри се забави да поднесе на непокрития в наказателното поле Джеко и след това пасът му бе пресечен. В допълнителното време пък Давид Силва организира още една хубава атака, но Йоветич и Коларов по нелеп начин си попречиха да центрират от аутлинията и оставиха топката да излезе в аут.

Нюкасъл започна активно второто полувреме и в 50-та минута се стигна до страхотно меле пред вратата на Сити, но на два пъти Гуфран стреля в тялото на защитник от непосредствена близост, вместо да поднесе встрани към съотборник. Малко по-късно след центриране от фаул Джо Харт излезе неразчетено и пред него Уилямсън засече с глава, но над вратата.

В 60-та минута "Гражданите" имаха възможност, след като Йоветич овладя добре дълго подаване по въздуха пред наказателното поле, но след това ударът му срещна тялото на защитник.

Постепенно гостите овладяха натиска на "Свраките". След отнета топка от Фернандо последва точно центриране към Джеко и той стреля от десетина метра с глава, но над вратата.

Нюкасъл имаше пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле, след като Компани спря опасна атака с цената на жълт картон, но Кабела стреля в стената.

В 84-та минута в игра влезе новото попълнение на Нюкасъл Айозе Перес. И бившият играч на Тенерифе можеше да се разпише още с първата си проява. Той получи на върха на атаката и финтира пазача си в наказателното поле, след което ударът му рикошира в друг играч на Сити и излъга Харт, но топката мина на сантиметри от гредата. Малко след това друг младок на Нюкасъл - Ааронс блесна със зрелищен акробатичен удар от въздуха, но от малък ъгъл не уцели вратата.

В 91-та минута Нюкасъл имаше нова хубава атака, когато Кабела проби в пеналта и поднесе назад към Сисоко, но той от чиста позиция от 12-13 метра стреля над вратата.

В ответната атака  Серхио Агуеро сложи точка на спора с втори гол. Той получи пас отляво и с рязък демараж се включи покрай Колочини в наказателното поле и стреля от малък ъгъл. Крул спаси, но топката стигна отново към Агуеро, който стана от земята и с мигновен диагонален удар я заби в далечния ъгъл.


Нюкасъл - Манчестър Сити 0:2

0:1 Силва 38
0:2 Агуеро 92

Нюкасъл: Крул, Янмаат, Дъмет, Анита (63 Обертан), Уилямсън, Колочини, Кабела, Колбак, Ривиер (84 Перес), Сисоко, Гуфран (74 Ааронс)

Манчестър Сити: Харт, Коларов, Компани, Демикелис, Клиши, Фернандо, Туре, Насри (78 Милнър), Силва, Йоветич (73 Фернандиньо), Джеко (83 Агуеро)