Манчестър Юнайтед постигна изключително ценна и тежка победа като гост на Валенсия с 1:0, като единственото попадение бе дело на мексиканския национал Хавиер Ернандес в 86-та минута, след пас на Федерико Македа.

Това е първо поражение у дома за "прилепите" от близо три години насам. Последното дойде от Розенборг с 0:2.

Димитър Бербатов бе титуляр за своя отбор и бе в основата на повечето опасни атаки, но в края силите му не издържаха и бе заменен именно от младия италианец, който даде головия пас към Чичарито.

"Червените дяволи" излязоха с мисълта да не загубят този мач, след като в първия си двубой се издъниха у дома и завършиха 0:0 с Рейнджърс. "Прилепите" пък бяха в приповдигнато настроение, тъй като стъпиха на терена като лидери в Примера и победители като гост на Бурсаспор с 4:0 в първия си мач от ШЛ.

Сър Алекс Фъргюсън не можеше да разчита на един куп футболисти, сред които опитните Гигс и Скоулс, което оказа огромно влияние по отношение граденето на играта. Уейн Руни също пропусна мача, заради проблем в глезена, но неговото отсъствие не се усещаше толкова.

На свой ред Юнай Емери трябваше да забрави за услугите на Хоакин, който получи неприятно разтежение в дните преди мача и трябваше да гледа от трибуните, как неговият тим злощастно загуби.



Като цяло първото полувреме бе еталон за прагматичен и тактически футбол. И двата отбора достатъчно добре осъзнаваха огромния залог и не смееха да рискуват, поради което опасностите пред двете врати бяха рядкост като бананите по време на комунизма.

Димитър Бербатов опита да внесе интрига в 4-та минута, с един много силен изстрел от 25 метра, но топката прелетя близо до сглобката, но в аут. С течение на времето изглеждаше така, сякаш Юнайтед контролираше повече топката, но липсваха ясни идеи или човек от класата на Скоулс и Гигс, който с едно хрумване да матира съперника.

След една грешка още в зародиша на атака на гостите, Ернандес открадна топката и от 20-ина метра опита да прехвърли Ван дер Сар, но просто прати топката в трибуните.

Така се стигна и до единствените две интересни минути за първата част. Първо в 17-та след центриране в наказателното поле холандският страж на "червените дяволи" увисна под топката и от пет метра Солдадо с глава не намери мрежата, може би защото и не очакваше подобна грешка от Ван дер Сар.

Следващата опасност бе на другия край на терена. Трябва да отличим прекрасни контрол на топката, който Бербатов показа край корнер и хубавия пас към Нани. Португалецът моментално центрира в пеналтерията и на близката греда Андерсон изпревари всички и засече, но разстоянието между гредите се оказа тясно за него.

Настанаха минути на зверска скука, такава, която щеше да спаси Юнайтед от евентуален резил и такава, която щеше да донесе престижна и задоволителна точка на Валенсия. До края на полувремето единствената ситуация с наченък на опасност бе един много хубав пробив по фланга на Ернандес и центриране успоредно на голлинията, което обаче нямаше кой в бяло-черно да засече.

След почивката малко се промени на терена на "Местая". В началото и двата тима си размениха по една голова ситуация, което създаде впечатлението, че ще последват изключително интересни 45 минути, но това се оказа илюзия.

В 49-та минута Ернандес бе оставен непокрит в наказателното поле и стреля силно към далечния ъгъл, но за негово нещастие не намери рамката на вратата. Шест, седем минути по-късно и Бербо показа част от гения си - българинът успя по превъзходен начин да пробие в пеналтерията, да преодолее двама бранители и сам срещу Санчес стреля много опасно, но вратарят показа световна класа и изби.

Час игра бе изминал и Солдадо се пребори геройски за една топка на границата на малкия пеналт, но ударът му излезе в аут. Малко след него и Ернандес бе оставен на чиста позиция, но се забави и бе блокиран.

Сякаш по-добрите възможности бяха за домакините и в този дух в 77-та минута Фернандеш реши да опита нещо разнообразно, като изпрати една бомба от около 30 метра, но Ван дер Сар плонжира и изби.

В игра за Юнайтед влезе Чичарито, като явно идеята на сър Алекс бе да пренесе опасностите пред съперниковата врата, но уви, планът му не сработи. Така още в следващата минута Солдадо се размина на косъм да засече с глава остро центриране и да матира Юнайтед.

Все пак Ернандес можеше да се отблагодари на Фърги с гол, след като при едно центриране в 84-та минута бе оставен сам на далечната греда, но ударът му от шпагат нацели стълба.

И когато по всичко личеше, че двубоят ще завърши 0:0, Македа влезе в игра на мястото на Бербатов и в 86-та минута пусна към Чичарито, който с едно движение се освободи на стрелкова позиция, а със следващото прати топката в близкия ъгъл за 1:0!

В оставащите минути Валенсия стори всичко възможно да се докопа поне до точката, но силите на "прилепите" се оказаха недостатъчни.

Валенсия - Манчестър Юнайтед 0:1

0:1 Ернандес (86)

Валенсия: Санчес, Мигел, Наваро, Мадуро, Матю, Пабло Ернандес, Албелда (86, Топал), Коща (74, Фернандеш), Мата, Домингес (59, Адурис), Солдадо

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Рафаел (90, О'Шей), Фърдинанд, Видич, Евра, Карик, Флетчър, Андерсон (77, Хавиер Ернандес), Нани, Бербатов (85, Македа), Парк