Легендата на европейския клубен вицешампион Манчестър Юнайтед Райън Гигс беше удостоен с приза "Златен крак". Уелсецът получи наградата си в Монако.

"Гигси" остави отпечатък от стъпалото си на Алеята на славата в Монте Карло, като получи приза лично от принц Албер.

Наградата се дава всяка година на футболист над 29 години. Миналата година отпечатък от крака си остави италианецът Франческо Тоти, а година по-рано наградата отиде при бразилеца Роналдиньо.  Гигс заяви, че за него е било чест да играе за "най-великия мениджър" сър Алекс Фъргюсън.

"Той е строг, но справедлив. Изисква много от своите футболисти, прави същото към самия себе си. Той е най-добрият мениджър в света и е страхотно, че работих с него в моята кариера", заяви Гигс.

"За мен е голяма чест да спечеля тази награда и да оставя отпечатък от стъпалото си, заедно с някои от най-великите играчи, за мен това е една много голяма привилегия", продължи уелсецът.

"Играх за най-великия клуб, за най-великия мениджър и имах страхотни съотборници. Все още се радвам на играта си. Дори да завърша кариерата си утре, ще съм горд с това, което съм постигнал", завърши Гигс.

Ето и всички подгласници на Гигс за приза: Дейвид Бекъм, Джиди Буфон, Дидие Дрогба, Самуел Ето'о, Икер Касияс, Хавиер Санети, Карлес Пуйол, Раул и Шави. Гигс е спечелил наградата с рекорден брой гласове в своя полза. Уелсецът бе номиниран цели пет пъти в предни издания.


Ето и досегашните призьори:

2003 година: Роберто Баджо, Бреша

2004 година: Павел Недвед, Юве

2005 година: Андри Шевченко, Милан

2006 година: Роналдо, Реал Мадрид

2007 година: Алесандро Дел Пиеро, Юве

2008 година: Роберто Карлош, Фенербахче

2009 година: Роналдиньо, Милан

2010 година: Франческо Тоти, Рома