Манчестър Юнайтед записа пореден знаменит обрат, побеждавайки с 4:3 Рединг като гост в мач от 15-я кръг на английската Висша Лига, игра на стадион "Мадейски".

След като от началото на сезона "червените дяволи" на шест пъти измъкваха победа от губещ резултат, този път те надхвърлиха себе си, тъй като трябваше на два пъти да обръщат мача, за да стигнат до победата.

Всичките голове паднаха още през първото полувреме, което изравни рекорда за най-много попадения във Висшата Лига.

Домакините откриха резултата още в 8-та минута чрез Хал Робсън-Кану, но Юнайтед обърна много бързо мача с гол на Андерсон и попадение на Руни от дузпа.

В средата на полувремето Рединг от своя страна обърна резултата с два гола-близнаци на Адам льо Фондър и Шон Морисън след центрирания от корнер.

Юнайтед обаче не се отказа и само за четири минути излезе отново напред с голове на Руни и Робин ван Перси.

Така Юнайтед излезе еднолично начело в класирането с три точки пред градския съперник от Манчестър Сити. Следващата седмица е дербито между двата отбора на Етихад.

За Рединг пък това бе втора драматична домакинска загуба след онова знаменито 5:7 срещу Арсенал за купата на Лигата.



Мачът започна равностойно, без особен натиск на нито един от двата отбора. Всичко се промени в 8-та минута, когато домакините дадоха начало на головата фиеста. Центриране отляво не бе изчистено добре от Джони Еванс и топката попадна в непокрития Хал Робсън-Кану, който отблизо я заби в мрежата.

Юнайтед обаче отговори много бързо и изравни в 14-та минута. Ашли Йънг изведе Андерсон непокрит в ляво в наказателното поле и бразилецът със силен диагонален удар при близката греда преодоля Федеричи. При ситуацията и вратарят на домакините носеше известна вина, тъй като топката бе насочена близо до него.

Само две минути по-късно домакините направиха изключително глупава дузпа. След центриране от корнер Джони Еванс овладя в наказателното поле, но бе с гръб към вратата и изобщо не представляваше опасност. Джей Таб обаче връхлетя и го събори с тяло, без изобщо да има идея за игра за топката. Съдията Марк Холси посочи бялата точка и Уейн Руни този път не сгреши.

Преди обаче духът на домакините да посърне, те на свой ред стигнаха до скоростен обрат. Първо в 19-та минута след центриране от корнер Адам льо Фондър с глава отблизо заби топката в мрежата.

Само четири минути по-късно Шон Морисън вкара абсолютно идентичен гол, отново след центриране от корнер отдясно.

Центриранията пред вратата на Юнайтед сееха непрекъснато напрежение и след такова отдясно на Робсън-Кану Линдегард отново не излезе да избие, но за негово щастие този път никой не стреля с глава.

Защитата на Юнайтед бе под всякаква критика, но за сметка на това нападението вършеше своята работа и в 30-та минута резултатът бе изравнен. Ашли Йънг технично с петичка изведе Евра по лявото крило, той центрира по земя в наказателното поле и топката прекалено лесно стигна до непокрития Уейн Руни, който от точката на дузпата засече в мрежата.

След още четири минути Юнайтед за втори път стигна до пълен обрат. Защитата на домакините остави Ван Перси непокрит, а холандецът от своя страна показа страхотно усещане, за да се изтегли от позицията на засада. Това позволи на Уейн Руни да го изведе сам срещу вратаря и Ван Перси стреля хладнокръвно покрай Федеричи в мрежата.

В 39-та минута съдиите лишиха "червените дяволи" от напълно редовен пети гол. Удар с глава отблизо на Уейн Руни срещна тялото на останалия без реакция Федеричи, но след това Ван Перси от пет метра от воле стреля към опразнената врата. Защитник изби топката, но на повторението се видя, че тя определено е преминала голлинията. Страничният съдия обаче не видя добре ситуацията и не сигнализира на Марк Холси за гола.

Малко преди почивката обаче Юнайтед получи неприятен удар, тъй като Андерсон се контузи и трябваше принудително да бъде заменен от Фил Джоунс.

Второто полувреме започна с далеч по-спокойна игра от първото. Домакините очаквано опитваха да осъществят някакъв натиск, но защитата на Юнайтед бе доста по-уверена. Вратарят Линдегард обаче продължаваше да бъде несигурен и изпусна още едно центриране, което позволи на играч на Рединг да овладее в наказателното поле. При продължението на атаката домакините имаха претенции за дузпа за интервенция на Патрис Евра срещу Маканъф, но французинът определено игра първо с топката.

При друга атака Льо Фондър стреля акробатично със задна ножица от десетина метра, но ударът бе прекалено слаб и това позволи на Линдегард да улови сравнително спокойно.

При една от по-редките атаки на гостите Евра проби в наказателното поле до аутлинията и след това намери на втората греда непокрит Уейн Руни. Той от малък ъгъл не се полакоми, а поднесе на Флечър, но той от своя страна вместо да стреля също реши да играе технично с петичка и опасността отмина.

В 66-та минута Робин ван Перси направи невероятен пропуск. Холандецът притисна вратаря на домакините, който от своя страна опита неразчетено да го финтира и загуби топката. Така холандецът имаше празна мрежа пред себе си, но на 5 метра от вратата стреля високо над нея.

За Рединг Джей Таб стреля от дистанция малко над напречната греда, а след това при удар на Маканъф по земя Линдегард показа леко колебание, но все пак улови.

В последните минути домакините на два пъти успяха да стрелят с глава след центрирания от корнер, но и двата пъти прекалено леко и единият път Линдегард лесно спаси, а втория дори не бяха намерени очертанията на вратата.

Рединг - Манчестър Юнайтед 3:4

1:0 Робсън-Кану 8
1:1 Андерсон 14
1:2 Руни 17 дуз.
2:2 Льо Фондър 19
3:2 Морисън 23
3:3 Руни 30
3:4 Ван Перси 34

Рединг: Федеричи, Шори, Мариапа, Морисън, Къминг, Лейджърууд, Маканъф (79 Маклиъри), Таб, Робсън-Кану, Льо Фондър, Робъртс (69 Погребняк)

Манчестър Юнайтед: Линдегард, Рафаел (31 Смолинг), Еванс, Фърдинанд, Евра, Карик, Флечър, Андерсон (44 Джоунс), Йънг, Руни, Ван Перси (74 Ернандес)