С хеттрик на Робин ван Перси Манчестър Юнайтед победи с класическото 3:0 Астън Вила в мач от 34-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Олд Трафорд".

Така "Червените дяволи" си гарантираха предсрочно титлата, четири кръга преди края на първенството. Вторият Манчестър Сити има мач по-малко, но изостава на 16 точки и вече дори и на теория не може да защити титлата си от миналия сезон.

Успехът на Юнайтед бе двойно по-сладък, тъй като спечелвайки титлата те детронираха именно "шумните съседи" от Манчестър Сити.

Същевременно те подобриха собствения си рекорд за най-много титли в Англия, като това е тяхната 20-та шампионска титла. По ирония на съдбата, с основна заслуга за нея бе Робин ван Перси, който носи фланелка точно с номер 20.

С трите си гола пък холандецът почти със сигурност си гарантира и голмайсторския приз на първенството, защото събра 24 гола и изпревари с един Луис Суарес. Уругваецът почти със сигурност ще бъде наказан до края на първенството и няма да може да увеличи сметката си, а третият Гарет Бейл е далеч назад с 18 гола.



Мачът не можеше да се развие по по-добър сценарий за домакините, тъй като те откриха резултата още във втората минута.

Рафаел центрира дълбоко към втората греда, където Райън Гигс от воле поднесе успоредно пред вратата и Робин ван Перси лесно засече на празна мрежа. При зародиша на атаката обаче имаше неотсъдена засада срещу Антонио Валенсия.

В следващата атака холандецът бе на косъм да вкара втори гол. Рафаел проби по дясното крило и центрира пред вратата, където между двама защитника Ван Перси засече от воле, но прати топката на сантиметри над вратата.

Малко по-късно Райън Гигс показа техника и скорост и проби по лявото крило, центрирането му бе свалено с глава от Ван Перси пред вратата, но малко не достигна на Уейн Руни да засече отблизо.

Юнайтед обаче продължи да мачка гостите и в 10-та минута Рафаел отправи силен и прецизен диагонален удар от над 25 метрта, който удари страничната греда.

В 12-та минута Вила имаше страхотна възможност за гол. При бърза контраатака Вайман изведе на стрелкова позиция Кристиан Бентеке, който отправи техничен фалцов удар към горния далечен ъгъл на вратата, но топката мина малко над напречната греда.

Преди обаче гостите да си помислят за нещо повече, Юнайтед нанесе втори нокаутиращ удар. На свой ред червените организираха контраатака, при която Уейн Руни даде над 30-метрово подаване зад централната линия към Ван Перси, който от границата на наказателното поле с мощен удар от воле препарира Брад Гузан.

След този втори гол обаче натискът на домакините намаля значително. Същевременно липсата на концентрация доведе на два пъти до грешки при изнасянето на топката и при втория случай Вайман изведе Н'Зогбиа вдясно в наказателното поле и ударът на халфа рикошира коварно в защитник, но не се насочи в очертанията на вратата.

В 33-та минута Юнайтед вкара трети гол след нова контраатака. Райън Гигс бе изведен с пространство пред себе си и навлезе в наказателното поле. Той имаше чиста възможност да стреля, но много изненадващо поднесе встрани за Ван Перси, който бе покрит от защитник, но въпреки това успя да овладее топката и да я забие в мрежата. На повторенията обаче се видя, че холандецът се е намирал в засада, която остана незабелязана от съдиите.

Към края на полувремето Габриел Агбонлахор отправи опасен удар със завъртане от границата на наказателното поле, но прати топката малко покрай страничната греда.

Пет минути след почивката отново Ван Перси се оказа в центъра на събитията, но пред собствената си врата. След центриране от корнер Вайман засече с глава и Де Хеа не успя да спаси, но до него холандецът изчисти от голлинията.

Вила продължи още известно време да играе активно, но стигна до само няколко центрирания, без да има удар към вратата. Юнайтед обаче отново овладя инициативата, макар и без да натиска особено остро. В 69-та минута след центриране от корнер Джони Еванс за малко да се разпише, но лекият му удар бе изчистен от защитник пред вратата.

В 75-та минута влезлият на почивката за Вила Ел Ахмади отправи страхотен удар от 30 метра и топката се насочи под гредата, но Давид де Хеа изби с върха на пръстите си.

Две минути по-късно Шинджи Кагава направи уникален пропуск. Валенсия проби отдясно и от аутлинията поднесе назад към японеца. Той добре залъга последния защитник пред себе си и остана абсолютно непокрит на 10 метра пред вратата. Когато остана обаче най-лесното, той стреля високо над вратата.

До края на мача темпото съвсем падна и срещата се доиграваше, като празничното настроение по трибуните сякаш се пренесе и сред играчите.


Манчестър Юнайтед - Астън Вила 3:0

1:0 Ван Перси 2
2:0 Ван Перси 13
3:0 Ван Перси 33


Манчестър Юнайтед:
Де Хеа, Рафаел, Джоунс, Еванс, Евра, Карик, Гигс, Валенсия, Кагава, Руни (70 Уелбек), Ван Перси

Астън Вила: Гузан, Влаар, Джо Бенет (80 Кларк), Бейкър, Лоутън, Делф, Уестууд, Н'Зогбиа (46 Ел Ахмади), Агбонлахор, Вайман, Бентеке