Манчестър Юнайтед не успя да устиска победата при тежкото си северно гостуване на Шахтьор Донецк, завършвайки наравно 1:1 в мач от Група А на Шампионската Лига.

В герой за домакините се превърна бразилецът Тайсън, който изравни в 76-ата минута със силен изстрел с десния крак, след груба грешка на Видич.

Преди това Дани Уелбек бе извел "Червените дяволи" напред в резултата с гол в средата на първото полувреме.

Така двата отбора събраха по 4 точки и делят първото място в групата.




Началните минути бяха равностойни, като Шахтьор не се притесняваше да притиска и атакува именития си съперник.

В 14-ата минута имаха сериозни претенции за дузпа. След изпълнение на корнер в наказателното поле на Манчестър Юнайтед се получи голямо разбъркване, топката бе избита лошо и тя попадна в Тейшейра, който си я поведе, Клевърли обаче направи шпагат, след който играчът на Шахтьор театрално се строполи на земята.

На повторенията обаче се видя, че съдията нямаше да сбърка, ако беше дал дузпа за домакините, тъй като Клевърли закачи крака на Теишейра.

Манчестър Юнайтед пък успя да се възползва от първото си сериозно положение и поведе в 18-ата минута. След взаимодействие между Евра и Фелайни по дясното крило, последният бе изведен, подаде по земя към Уелбек и английският национал не сбърка от непосредствена близост.

Домакините реагираха като ужилени и се хвърлиха в атака. В 22-ата минута те отправиха два последователни далечни удара, но без резултат. Последваха минути, в които "червените дяволи" бяха притиснати в своята половина, но не даваха никакви сериозни шансове на Шахтьор.

Украинците добиваха все по-голямо самочувствие в нападение, но опитът на играчите на Юнайтед си казваше думата и домакините рядко стигаха до възможност за удар. Въпреки това в 39-ата минута пред Тейшейра се откри нелоша възможност и нападателят стреля от 21 метра с левия крак, но слабо и право в ръцете на де Хеа.

Полувремето завърши с териториално предимство за Шахтьор, но гостите се защитаваха почти перфектно и като изключим положението, за което можеше да се отсъди дузпа за нарушение срещу Тейшейра, Шахтьор нямаше други чисти ситуации за гол.

Второто полувреме започна както завърши първото - с малко по-активни действия на играчите на домакините. В 53-ата минута Шевчук направи много хубав пробив отдясно и подаде по земя в малкото наказателно поле. Де Хеа обаче пресече, след което се сблъска с нападател на Шахтьор и нарани главата си, но без сериозни последствия.

Последваха равностойни минути, с повече битка в средата на терена и нещата се закучиха сериозно. След 1 час игра сериозните положения и пред двете врати бяха кът. В 65-ата минута Дарио Сърна имаше възможност да изпълни пряк свободен удар от 25 метра, но би право в стената.

Юнайтед имаше възможност да си подсигури победата в 71-ата минута. Рафаел надбяга няколко защитници на Шахтьор отдясно и подаде по земя към ван Перси, който стреля от точката за изпълнение на дузпа, но ударът му бе блокиран от бранител.

В 76-ата минута обаче усилията на Шахтьор бяха възнаградени след първата сериозна грешка на гостуващата отбрана. Тогава Ракицки проби отляво и подаде по земя, пасът му бе пресечен от Видич, но сърбинът изби топката много слабо. Кълбото попадна в краката на Тайсън, който без да се замисли го заби с десния си крак под гредата на де Хеа и изравни.

В 85-ата минута Тайсън проби отдясно, стреля, а топката рикушира в Смолинг и щеше да влезе във врата, но де Хеа се намеси адекватно и изби в корнер.


Шахтьор Донецк - Манчестър Юнайтед 1:1

0:1 Уелбек 18`
1:1 Тайсън 76`

Шахтьор: Пятов, Шевчук, Сърна, Кучер, Ракицки, Хубшман, Лукас (84 - Илсиньо), Коста, Теишейра, Тайсън (91 - Бернард), Адриано (90 - Ферейра)

Манчестър Юнайтед: де Хеа, Рафаел да Силва, Евра, Смолинг, Видич, Клевърли, Карик, Валенсия, Фелайни (66 - Гигс), Уелбек (92 - Джоунс), Ван Перси