Манчестър Юнайтед се класира безпроблемно за петия кръг на ФА Къп, след като на своя стадион "Олд Трафорд" смаза с 4:0 Уигън.

През първото полувреме домакините имаха надмощие, но поведоха едва в 44-ата минута с първото реално голово положение. Точен тогава беше Мауран Фелайни след чудесно подаване на Бастиан Швайнщайгер.

Десетина минути след началото на втората част "червените дяволи" сложиха точка на спора с гол на Крис Смолинг, който се разписа след превъзходно центриране на Антони Марсиал. Хенрих Мхитарян направи 3:0 четвърт час преди последния съдийски сигнал, а крайния резултат оформи Швайни малко по-късно.


Жозе Моуриньо направи общо девет промени в титулярния си състав, като от 1-ата минута стартираха 19-годишният Тимоти Фосу-Менса и Швайнщайгер, който се представи на много високо ниво.

След почивката официален дебют за 20-кратния шампион на Англия направи Аксел Туанзебе. Интересното е, че през лятото той записа първите си минути за Юнайтед в контрола точно срещу Уигън (2:0).

Изненадващо "латикс" отправи първия точен изстрел мача. Това стана в 11-ата минута, когато Конъли овладя и отправи удар, който Ромеро лови. Впоследствие Юнайтед овладя инициативата и футболистите на домакините демонстрираха великолепен контрола върху топката. В продължение на няколко минути те разменяха пасове с едно докосване и контролираха темпото на играта.

С всяка изминала минута надмощието на "червените дяволи" се увеличаваше и в средата на полувремето Мата се озова на стрелкова позиция, но мерникът му изневери и кълбото мина над напречната греда.  По-късно испанецът центрира като по учебник от корнер, но защитата на Уигън изчисти.

След почти половин час игра гостите спечелиха нарушение на удобна позиция, но стената се оказа прекалено голяма препятствие за Перкинс. Секунди по-късно Мхитарян не отбеляза като по чудо. Арменският национал се измъкна от персоналния си пазач, но бомбения му шут мина на сантиметри от лявата греда.

Така се стигна до 44-ата минута, когато логичното се случи и Юнайтед поведе. Тогава Швайнщайгер центрира великолепно на далечната греда, където Фелайни се пребори със защитник на Уигън и с глава откри резултата – 1:0!

Второто полувреме предложи далеч повече положения. Малко след подновяването на играта Руни изведе младия Фосу-Менса, но 19-годишният краен защитник си затвори ъгъла и беше спрян от вратаря. В 51-ата минута Швайни демонстрира брилянтна индивидуална класа, навлезе в наказателното поле, но ударът му беше блокиран.

180 секунди по-късно Перкинс стреля от границата на пеналта, но Ромеро внимаваше и отново спаси. Така се стигна до 57-ата минута, когато Юнайтед удвои преднината си. Тогава Марсиал финтира противник и центрира към далечната греда, където Смолинг с глава сложи точка на спора.

В 74-ата минута и Мхитарян записа името си сред голмайсторите след двойно подаване с Марсиал. Арменецът намери французина, той навлезе в наказателното поле и пусна топката на линията на вратарското поле, откъдето бившата звезда на Борусия Дортмунд не сбърка за 3:0!

Крайното 4:0 оформи Швайни 9 минути по-късно. При центриране от корнер се получи меле в наказателното поле, топката стигна до световния шампион от 2014 г. и той с прекрасно изпълнение на задна ножица направи погрома за Уигън пълен.

До края дебют за Юнайтед направи и 20-годишният вратар Джоел Кастро.

Юнайтед – Уигън 4:0

Голмайстори: 1:0 Фелайни (44), 2:0 Смолинг (57), 3:0 Мхитарян (74), 4:0 Швайнщайгер (81)

Юнайтед: Ромеро (84-Кастро), Фосу-Менса (68-Туанзебе), Смолинг, Рохо, Шоу, Фелаини (70-Ерера), Швайнщайгер, Мхитарян, Мата, Марсиал, Рууни

Уигън: Хаугаард, Бъкстон, Перкинс, Уорнък, Пауър, Морси, Григ, Конъли, Макдоналд, Якобс, Бърн

Жълти картони: Бъкстон (Уигън)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cNyRn8493Zc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>