Реал остава футболния крал на Европа! "Белите" от Мадрид грабнаха за втора поредна година Суперкупата след победа 2:1 над носителя на трофея в Лига Европа - Манчестър Юнайтед. Командата на Зинедин Зидан бе по-добрият отбор на стадион "Филип II" в Скопие и триумфира с голове на Каземиро и Иско.

При първото попадение обаче имаше засада според повечето експертни мнения. Мадридистите можеха да бият с по-голяма разлика, но удариха на два пъти напречната греда.

Ромелу Лукако върна Юнайтед в играта, но това не бе достатъчно за "червените дяволи". В самия край резервата Маркъс Рашфорд за малко да вкара мача в продължения, след като изпусна сам срещу вратаря Навас.


Най-добрите два отбора в Европа за миналия сезон се срещнаха в задочен спор за №1 на континента. Победителят в Шампионската лига Реал Мадрид се изправи срещу спечелилия Лига Европа Манчестър Юнайтед на стадион "Филип II" в македонската столица Скопие.

Единствената голяма звезда, която липсваше сред титулярите в интригуващия двубой за трофея, е Кристиано Роналдо. Както се очакваше, португалецът остава на пейката, тъй като е по-назад в подготовката, заради участието му с националния отбор в турнира за Купата на Конфедерациите.

Липсата на Роналдо определено се усети в атака, макар Реал да имаше превъзходство през първото полувреме. Карим Бензема и Гарет Бейл бяха твърде пасивни в нападение, а при единствените си шансове да поразят вратата на съперника се провалиха. В началните минути Юнайтед опита висока преса и създаде впечатление, че ще бъде по-активният отбор.

Доминацията на "Кралете" дойде четвърт час от началото, най-вече заради силната игра в средата на терена. Головите ситуации пък се удадоха на защитници и халфове. В 16-ата минута мадридчани бяха близо до гола, но удариха греда.

След центриране от корнер на Тони Кроос защитата на Юнайтед се пропука и Рафаел Варан стреля с глава, но улучи напречния стълб. Последваха два далечни удара на Иско и Каземиро, които не намериха целта.

Натискът на Реал все пак даде резултат. Иско центрира отлично зад защитата на Юнайтед и Каземиро в наказателното поле от воле простреля Де Хеа в далечния ъгъл. При повторенията обаче се видя, че по-скоро има тънка засада при паса, която страничният рефер не видя, и по всеобщо мнение попадението е нередовно.

Въпреки допуснатия гол Юнайтед не можа да реагира веднага и редките атаки до края на полувремето бяха твърде ялови. Най-скъпото попълнение на Жозе Моуриньо - Ромелу Лукако го нямаше никакъв напред. За капак поведе топката под носа на Ерера при голова атака, а бе в положение на засада и провали нападението на "червените дяволи".

В края на полувремето Реал можеше да вкара втори гол. Модрич нахлу мощно в наказателното поле на Юнайтед, но загуби равновесие и топката попадна в Бензема, който стреля по диагонала, вратарят Де Хеа обаче опази мрежата си.

В добавеното време мадридчани изтръпнаха - Лукаку надскочи Серхио Рамос в наказателното поле и стреля с глава, но право в ръцете на Кейлор Навас, който запази перднината на Реал на почивката.

Второто полувреме предложи далеч повече емоции. Реал се втурна в атака, сякаш губеше в резултата. В рамките на две минути "Кралете" изпуснаха да поразят отново противниковата врата. Първо страхотен удар на Тони Кроос от дъгата на наказателното поле бе избит в корнер с чудесен плонж от Де Хеа.

При продължението на атаката Марсело нахлу по левия фланг и стреля по диагонала, в последния момент Смолинг спаси вратата си и с възлов шпагат изчисти топката в ъглов удар. Реал бе в стихията си и в 52-ата минута превзе вратата на Юнайтед за втори път. Брилянтно двойно подаване изведе Иско сам срещу вратаря и нападателят на "белите" технично пусна топката в далечния ъгъл на Де Хеа за 2:0.

Само минута по-късно "червените дяволи" показаха рогата си и без малко да убодат Реал. Погба стреля с глава и затрудни максимално Навас, а избитата от вратаря топка падна на крака на Лукаку, който 7-8 метра я прати над вратата.

Последваха отново силни моменти за носителя на Шампионската лига. В 61-ата Реал можеше окончателно да довърши съперника - след поредната брилянтна атака Гарет Бейл се измъкна отдясно в наказателното поле и с мощен шут разтресе напречната греда.

Само минута по-късно Манчестър Юнайтед отвърна на удара. Навас изби коварен далечен изстрел на Матич, а Лукаку този път не сбърка с добавката и опъна мрежата на мадридистите - 2:1. След върнатия гол тимът на Моуриньо получи голям импулс в играта и по-често стигаше до противниковата врата.

В 81-ата минута "червените дяволи" аха да изригнат с втори гол - Мхитарян с брилянтен пас изведе Рашфорд сам срещу Навас, но младият нападател на Манчестър не успя да преодолее вратаря.

В последните десетина минута в игра за Реал се появи мегазвездата Кристиано Роналдо. Португалецът обаче нямаше време да покаже класата си срещу бившия си отбор, макар съдията Роки да даде 7-минутно продължение заради травма на главата на Фелайни.

До края на мача Юнайтед се помъчи да стигне до изравнителен гол с отчаяни центрирания, но в крайна сметка не успя да докара мача до продължения и Реал вдигна трофея.

Реал Мадрид - Манчестър Юнайтед 2:1

1:0 Каземиро 24
2:0 Иско 52
2:1 Лукаку 62

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Модрич, Каземиро, Кроос, Бейл (74 -Асенсио), Иско (74 - Васкес), Бензема (83 - Роналдо)
Треньор: Зинедин Зидан

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Валенсия, Линдельоф, Смолинг, Дармиан, Матич, Ерера (56 - Фелайни), Побга, Мхитарян, Лингард (46 - Рашфорд), Лукаку
Треньор: Жозе Моуриньо

Стадион: "Филип II" (Скопие)
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/YXQdaQlRJNQ?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>