През последния сезон Милан записа най-слабото си представяне в Серия А от 1998 г. насам. Именно тогава росонерите за последно бяха пропуснали да се класират за евротурнирите. Случилото се беше пълна катастрофа, а през лятото нещата се влошиха, след като уволнението на Кларънс Зеедорф провокира съдебен спор относно обезщетението на холандеца, когото босът Силвио Берлускони бе представил гордо като треньор само 6 месеца по-рано.

Човек би си помислил, че след като назначението на неопитен треньор, който допреди няколко години бе съотборник на част от играчите, не сработи, росонерите ще опитат нещо по-различно. Вместо това те "повишиха" Пипо Индзаги, който водеше младежката формация на клуба в предишните две години. Супер Пипо със сигурност се слави по-скоро с довкарванията си и с попаденията от малкия пеналт, отколкото с тактическото си мислене (докато беше футболист, нито в един момент не си пролича, че схваща правилото за засадата).

Индзаги обаче беше избран, тъй като олицетворява духа на Милан. На терена той никога не се предаваше, а извън него бе образцов професионалист, така че би трябвало да вкара в правия път заблудени овце като Марио Балотели и Мбайе Нианг.

В предсезонната подготовка червено-черните претърпяха унизителни поражения от Олимпиакос (0:3), Манчестър Сити (1:5) и Ливърпул (0:2). Отборът действаше твърде мудно, не беше в състояние да поддържа налаганото от съперника темпо и най-вече, играчите изглеждаха уплашени до смърт. Нямаше как самочувствието им да не пострада след кошмарния предишен сезон, но контролите само засилиха тази тенденция.

Индзаги е решен да заложи на схемата 4-3-3, като клубът иска тя да се практикува във всички юношески и младежки отбори и да се превърне в запазена марка на Милан. Това обаче не означава, че тя е най-подходящата с оглед на настоящия състав. Жереми Менез е универсален играч, а Стефан ел Шаарави може би най-после преодоля поредицата от травми, но все още не е ясно кои са най-подходящите постове за Кейсуке Хонда и Балотели. Освен другото, Рикардо Монтоливо счупи крака си в контролата с Ирландия на 31 май и освен че пропусна световното първенство, ще се завърне чак през октомври.

Отбраната си остава крайно нестабилна и привличането на Алекс, който не беше първи избор в ПСЖ, не е достатъчно, за да запуши пробойните. Освен това Милан се подсили и с вратаря Диего Лопес от Реал, който може да е доста опитен, но като се има предвид, че е на 32 години, реакциите му едва ли ще са светкавични.

Тифозите останаха разочаровани от трансферната политика на клуба. Обещанията бяха сериозни, резултатите – оскъдни. За пореден път в последните години изпълнителният шеф Адриано Галиани доведе играчи с изтекли договори или ангажира нови попълнения под наем, стискайки се за всяко похарчено евро в преговорите за по-качествените футболисти. Добрата новина е, че Милан поне се отърва от баласта в лицето на Робиньо и Кевин Констант.

Росонерите няма да имат кой знае колко натоварен график през новия сезон, защото ще участват само в Серия А и Купата на Италия. Това може да им помогне, както стана с Ювентус и Рома, защото ще имат на разположение цяла седмица за подготовка, което е отлично за наново изграждащ се отбор. Също така, ще има готови оправдания, ако отново се стигне до провал.

 

Треньорът

Супер Пипо изкара две години като наставник на юношите и бе хвърлен в дълбокото като начело на представителния тим. Дали ще оцелее повече от също толкова неопитния си предшественик Зеедорф? Няма как човек да не се опасява за това доколко е компетентен бившият голаджия на тактическо равнище.

Ключовият играч

Марио Балотели, както винаги, е непредсказуем. Той може да печели мачове сам с невероятни голове или да скита безцелно на терена, обиден на целия свят и да се кара със съдии и съотборници, влизайки безумно срещу съперниците. След разочароващото му представяне на световното, на Балотели не му остава много време, за да се докаже като играч от най-висока класа.

Най-добра покупка

Жереми Менез трябва да осигури бързина и силна игра на крилото – неща, които липсваха на Милан години наред. Бившият играч на Рома се позагуби в редиците на ПСЖ, но универсалният 27-годишен французин може да си върне предишната форма в Серия А.

Кой ще свърши работа на Конте

Матиа де Шильо – "новият Паоло Малдини" – със сигурност е най-добрият млад защитник в страната, но развитието му се забави заради контузиите и цялостните проблеми на Милан. Все пак той е още само на 21 години и може да играе и на двата фланга, както и като да изпълнява по-атакуваща роля. Не е лошо обаче да започне да центрира по-точно.

Вероятен стартов състав

ДИЕГО ЛОПЕС – Де Шильо, АЛЕКС, Рами, АРМЕРО – Поли, Де Йонг, Сапонара – МЕНЕЗ, Балотели, Ел Шаарави

Прогноза: 7-о място

Милан няма да участва в евротурнирите, но конкурентите се подсилиха далеч по-добре през лятото.

ТРАНСФЕРИ

Привлечени

Диего Лопес (Реал М), вратар

Агаци (Киево), вратар

Албертаци (Верона), защитник

Алекс (ПСЖ), защитник

Армеро (Удинезе), защитник

Дидак Вила (Бетис), защитник

Менез (ПСЖ), крило

Нианг (Монпелие), нападател

 

Напуснали

Амелия (освободен), вратар

Копола (Болоня), вратар

Констант (Трабзонспор), защитник

Емануелсон (Рома), защитник

Силвестре (Интер), защитник

Бирса (Киево), халф

Кака (Сао Пауло), халф

Таарабт (КПР), крило

Петаня (Латина), нападател

Робиньо (Сантос), нападател

 

Сузи Кампанале, "Футбол-Италия"