Пилотът на Хонда Марк Маркес спечели за трети път титлата в Мото ГП, след като триумфира на домашната писта на компанията – „Мотеги“ в Япония. 

Конкурентите на испанеца от Ямаха Валентино Роси и Хорхе Лоренсо на практика подариха титлата на лидера, след като паднаха. 

Така Маркес стана недостижим на върха 3 кръга преди края, водейки със 77 точки пред Роси. Той спечели титлата също така през 2013 и 2014, а през 2010 и 2012 спечели първото място в клас 125 куб. см. и Мото 2. 

„Невероятно е! Много съм щастлив. Тази година просто бях спокоен. Научих много неща от миналия сезон, който бе труден и сега подходът ми бе различен, което ми помогна. Да, трябваше да рискувам в някои моменти и успях да бъда много по-постоянен и да завършвам на подиума“ коментира Маркес, който през 2015-а 6 пъти не завърши, докато от сегашните 15 състезания в 11 бе на подиума. 

Доктора стартира от първа позиция, но изпусна мотора си още в началото, а Лоренсо бе на път да завърши на подиума и най-малкото да отложи титлата на Маркес, но също падна няколко обиколки преди края. 

Победата в надпреварата така или иначе щеше да бъде за Марк, който се откъсна още от началото и спечели 5-ия си успех през сезона. Андреа Довициозо с Дукати завърши втори, а на подиума се качи и Маверик Винялес със Сузуки.