Фернандо Алонсо се размина с наказание за инцидента си с Жан Ерик-Верн по време на състезанието за Гран При на Абу Даби.

Испанецът осъществи контакт с пилота на Торо Росо когато се връщаше на пистата след своето второ спиране в бокса. Той успя да го изпревари, но се наложи да излезе леко от пистата, което по принцип е нарушение на правилата.

След състезанието стюардите са приели обяснението на Алонсо, че не е имал друг изход, тъй като не му е било оставено място от Верн.

"Макар Алонсо да напуска пистата, стюардите вярват, че той нямаше друг избор, тъй като Верн го затвори", се казва в обяснението.

"Верн бе в края на стинта си, докато телеметрията показва, че Алонсо бе много по-бърз и имаше предимство при ситуацията. Стюардите решиха, че никой не е могъл да избегне инцидента и нито един от двамата не е спечелил предимство от маневрата".

Самият Верн нямаше никакви претенции нито към Алонсо, нито към решението на стюардите. Пилотът на Торо Росо всъщност дори похвали испанеца за действията му.

"Беше състезателен инцидент и ако той не беше минал извън пистата, можеше да се ударим по-тежко", коментира той след състезанието.

"Беше на висока скорост и той взе правилното решение. Всъщност съм много щастлив, тъй като иначе можеше да имаме тежък инцидент. Така че да, стюардите определено взеха правилното решение".

"Знаех, че може да се състезавам с него, но не го видях отляво. Мислех,ч е той вече е пред мен. Но той бе до мен и не можех да го видя".

Същевременно в резултат на сблъсъка се е наложило Алонсо да посети болница. Изчисленията показали, че в момента на удара той е понесъл натоварване от 25G.

Все пак след направените прегледи е станало ясно, че Алонсо няма сериозни проблеми.

"Все още разполагам с всичките си зъби след удара. Гърбът ми обаче ме боли, защото беше тежък удар", коментира Алонсо по отношение на ситуацията.