Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун остава на свобода, след като обвинението прие предложението му за заплащане на 100 милиона щатски долара компенсация за прекратяването на съдебния процес в Мюнхен.

Според германските медии обвинението приема предложението на 83-годишния Екълстоун заради неговата напреднала възраст и други обстоятелства.

Британецът е обвинен във финансова манипулация с банкера Герхард Грибковски в размер на 33 милиона евро. Ако беше признат за виновен, Екълстоун можеше да лежи около десет години в затвора.

Наскоро милиардерът се изказа скептично за изхода на процеса срещу него, но сега ще може да остане на свобода, както да ръководи и занапред Формула 1. Той обеща да внесе въпросните 100 милиона долара до една седмица на баварската държавна банка BayernLB.

Екълстоун бе предложил 20 милиона евро под формата на извънсъдебно споразумение, но от банката настояваха за значително по-висока сума.

От банката имаха претенции, че Екълстоун е платил на бившия й ръководител Герхард Грибковски умишлено да понижи цената при продажбата на Формула 1, при което банката е регистрирала пропуснати ползи.