Футболните "лъвове" на България загубиха от Хърватия с 0:1 на стадион "Васил Левски" пред 35 000 зрители и така записаха първо поражение в европейските квалификации за първенството във Франция след две години.

В нашата група "Н" са още отборите на Италия, Норвегия, Азербайджан и Малта, като първите два състава в крайното класиране се класират директно на финалите, третият играе бараж.

Трите точки за хърватите донесе Николай Бодуров, който си бутна нелеп автогол през първото полувреме. Общо взето "лъвовете" разочароваха през по-голямата част от мача, особено преди почивката и логично загубиха.

Момчетата на Любо Пенев изиграха силни финални минути, когато тотално доминираха, но в останалото време бяха твърде разпиляни, неуверени, плахи и хаотични.

През първото полувреме защитата ни бе под всякаква критика, като допускаше нелепи и детински издънки. Халфовете ни почти през цялата среща се криеха, а в атака Ивелин Попов бе опазен от здравата хърватска отбрана.

На трибуните бе много по-горещо и определено хулиганските изцепки на феновете ни ще ни донесат сериозно наказание от УЕФА.

"Лъвовете" трябва бързо да се вдигнат, защото им предстои стратегическо гостуване на Норвегия още след дни и ако не покажат зъби, то най-вероятно ще пропуснем пореден голям футболен форум.


"Шахматистите" започнаха по-добре срещата и в началото разиграваха основно в половината на "лъвовете", като гостите упражняваха дълбока преса още от първите минути на мача.

Постепенно родните ни национали изнесоха играта и дори сформираха опасна контра, при която Минев изведе Мицански на чиста позиция от дясно, но бе маркирана засада.

Последва нова опасност за България, но Светльо Дяков не успя да намери добре Минев, който изкачаше сам срещу Субашич. В 12-ата минута хърватите можеха да вкарат. Тогава Перишич бе оставен непокрит след изпълнение на ъглов удар, но от точката на дузпата стреля неточно в аут.

В ответната атака Петър Занев напредна отляво и центрира в наказателното поле на "шахматистите", където Ивелин Попов се извиси и нанесе удар с глава, но над гредата.

След четвърт час Иван Ракитич центрира остро в пеналта на "лъвовете", но там Апостол Попов е най-добре пласиран и чисти топката в половината на хърватите.

В 23-ата минута Сектор "Г" на "Васил Левски" избухна в димки, бомбички и факли, като с тях бяха обстрелвани привържениците на гостите, които потърсиха саморазправа и се стигна до батални сцени, като срещата бе прекратена за около пет минути.

За щастие униформените въдвориха ред и не се стигна до нещо по-сериозно, но този момент определено ще ни донесе наказание от УЕФА. Срещата бе подновена с положение за "лъвовете", но Ивелин Попов стреля в аут от дъгата на наказателното поле.

След половин час игра Ивица Олич успя да опъне мрежата ни, но от явно положение на засада и този гол бе правилно отменен.

Три минути по-късно Владо Стоянов допусна детинска издънка, след акто увисна при едно центриране на Иван Перишич и топката кацна на горната му греда.

Така се стигна до 36-ата минута, когато "шахматистите" ни матираха. Иван Ракитич центрира от фаул в наказателното ни поле, където Перишич бе оставен сам на точката на дузпата, след което игра с глава, топката се чукна от Николай Бодуров и влетя в мрежата на Владо Стоянов за 0:1.

Безобразна грешка на защитата ни, особено на Апостол Попов, който изпусна Перишич. Последва и тупалка на Марсело Брозович, но този път Владо Стоянов показа класа и отрази.

В 42-ата минута дойде и най-чистото положение за България. Тогава Владо Гаджев се измъкна зад защитата на гостите и остана сам срещу Субашич, но стреля до лявата му греда.

Второто полувреме започна с бързи две смени за Любо Пенев, като в игра се появиха Андрей Гълъбинов и Георги Илиев. В 53-ата минута българите изпълниха триково пряк свободен удар, но Георги Миланов стреля в стената изградена от играчи на Хърватия.

Пет минути по-късно Марио Манджукич бе оставен сам отляво и центрира остро в наказателното ни поле към Перишич, но за щастие Николай Бодуров подложи крак и изчисти пред Перишич.

След час игра Ивелин Попов центрира от фаул в наказателното поле на Хърватия, но там защитата на гостите се справи без проблем.

Определено през това второ полувреме "лъвовете" живнаха, но така и не стигаха до наистина чисто голово положение, а и хърватите се защитаваха много правилно и затваряха празните пространства.

В 68-ата минута Георги Илиев получи топката от Ивелин Попов и напредна през центъра, последва страховита тупалка, но топката профуча до лявата греда на Хърватия.

Последва и удар с глава на Николай Бодуров, но в аут. Малко по-късно родните ни национали скочиха за дузпа и поискаха игра с ръка на Марио Манджукич в наказателното поле на гостите, но съдията Матео Лаос не посочи бялата точка.

В 77-ата минута резервата Александър Тонев стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но Субашич бе на мястото си и отрази. Това бяха силните минути на "лъвовете", но те така и не стигаха до наистина чисто голово положение.

В 86-ата минута хърватите стигнаха до ново чисто голово положение, но за щастие Перишич пропусна невероятно положение и не успя да вкара от точката на дузпата. До края на срещата "шахматистите" владееха инициативата и логично си взеха победата.

България - Хърватия 0:1

Николай Бодуров (36 - автогол)

България: Владислав Стоянов, Апостол Попов, Петър Занев (46 - Георги Илиев), Николай Бодуров, Йордан Минев, Станислав Манолев, Владимир Гаджев (68 - Александър Тонев), Светослав Дяков, Ивелин Попов, Георги Миланов, Илиян Мицански (46 - Гълъбинов)

Хърватия: Даниел Субашич, Даниел Пранич, Ведран Чорлука, Дарио Сърна, Домагой Вида, Иван Перишич, Иван Ракитич (80 - Ковачич), Лука Модрич, Марсело Брозович, Марио Манджукич, Ивица Олич