Нико Розберг записа 5-ата си победа за сезона във Формула 1, след като нямаше никакви проблеми и спечели състезанието за Гран При на Европа, проведено за първи път в азербайджанската столица Баку. 

Германецът води от старта до финала и спечели 19-ото си състезание в кариерата си. Втори завърши Себастиан Фетел с Ферари, а трети Серхио Перес с Форс Индия, който направи отличен уикенд и в края изпревари и Кими Райконен. Финландецът обаче така или иначе щеше да бъде наказан и щеше да загуби мястото си. 

Световният шампион Люис Хамилтън успя да стигне до пето място, но това означаваше, че Розберг увеличава аванса си в челото на 24 точки. Нико има 141, а Люис е със 117. Инетерсо е, че въпреки очакванията за сериозни инциденти заради конфигурацията на пистата, такива нямаше и надпреварата протече съвсем чисто. 


Стартът мина без проблеми, освен лек контакт в по-задната част на колоната. Розберг запази първото си място, а Даниел Рикардо без зад него, следван от пилотите на Ферари – Себастиан Фетел и Кими Райконен. 

Серхио Перес се изстреля до 5-ата позиция, а Люис Хамилтън остана на 10-о място, но за него бе важно, че се предпази от инциденти и продължи чисто напред. В третата обиколка Ботас и Хамилтън изпревариха Дани Квят, който започна да губи бързо позиции. Валтери и Люис скоро се справиха и с Верстапен, а по-напред Перес притискаше Райконен, а Фетел бе близо до Рикардо и го изпревари в 6-ата обиколка. 

В Ред Бул явно имаха проблеми с гумите, защото австралиецът бе скоро притиснат и от Райконен, а Верстапен смени рано гуми. Рикардо също мина през бокса и се смъкна в подреждането. Розберг бе отворил аванс от 9 секунди, а Хамилтън бе 6-и, като бе много близо до Ботас. 

От Ферари повикаха Фетел в 9-ата обиколка за смяна, но той обяви, че върви в добро темпо и остана на пистата. Преди него обаче Кими Райконен бе този, който смени гумите си. Хамилтън пък изпревари Ботас за четвъртата позиция в 11-ата обиколка. 

Кими Райконен пък получи наказани от 5 секунди заради пресечена ограничителна линия при излизанет от пита. В челото Розберг продължаваше да трупа аванс. Хамилтън влезе в бокса в 16-ата обиколка и се върна 9-и. Перес го направи малко след това, но остана пред Люис. Райконен бе много бърз и след добра маневра срещу Рикардо вече бе 4-и. 

Хамилтън спечели 7-ото място след изпреварване срещу Маса, а Фетел спря в бокса в 21-ата обиколка и се върна зад Кими Райконен, който бе стигнал до втората позиция. Веднага след това и Нико смени гумите си, като естествено нямаше проблеми да остане начело със солиден аванс. Хамилтън бе пети зад Перес. 

В 28-ата обиколка Кими елегантно пусна Фетел напред, след като германецът го бе настигнал. В челото ситуацията не се променяше, а и Хамилтън не можеше да настигне Перес и продължаваше да се движи 5-и. Освен това имаше и лек проблем, но заради забраните при комуникацията не можеше да получи ясна информация от бокса как да коригира настройките, заради което изостана и загуби шанс за по-добра позиция. 

В края Перес изпревари чисто Райконен и зае така или иначе третото място, което така или иначе бе сигурно, че ще спечели. След Хамилтън завършиха Валтери Ботас с Уилямс, двамата пилоти на Ред Бул - Даниел Рикардо и Макс Верстапен, Нико Хюлкенберг с Форс Индия и втория Уилямс на Фелипе Маса, като те също взеха точки.