Турция смаза България с 4:0 в контролна среща, играна на стадион "Реджеп Таип Ердоган" в Истанбул. Южните ни съседи вкараха три гола в рамките само на 7 минути след почивката, а в 80-ата минута Йълмаз оформи крайното 4:0.

Дебют за "лъвовете" направи вратарят Божидар Митрев, но именно той носи вина за второто попадение на домакините. През втората част възпитаниците на Ивайло Петев се представиха под всякаква критика и съвсем заслужено допуснаха 7-мо поражение от 27 мача между двата отбора.

По този начин пък селекционерът Петев продължава да е без успех начело на България, след като в предните два мача записахме две равенства – 0:0 с Румъния, отново в контрола, и 2:2 с Италия в квалификация.

На 12 юни, петък, "трикольорите" гостуват на Малта в евроквалификация и се нуждаят само от победа, за да запазят минимални шансове за 3-то място в група "Н", което дава право на участие на бараж.


Пред домакините се откри добра възможност в 8-ата минута, след като Хакан Чахланоолу стреля, но покрай гредата. 120 секунди след това Владимир Гаджев беше на косъм да изведе България напред. Халфът на Левски шутира от около 20 м, но гредата спаси вратаря Волкан Бабачан.

След четвърт час игра нашите имаха претенции за дузпа, след като Мицански навлезе в наказателното поле и беше бутнат, но италианският съдия Давиде Маса остана безмълвен. 7 минути по-късно дойде първият точен удар в мача. Отправи го Мевлют, но право в ръцете на Митрев. 60 секунди след това Михаил Александров отправи силен шут, но в последния момент турски защитник застана на пътя на топката.

След почти половин час игра Ивелин Попов стреля мощно от фаул точно под горната греда, но Волкан улови. В следващите минути домакините взеха инициативата в свои ръце и отговориха с бърза атака, при която Бодуров се намеси решително и предотврати сериозна опасност. После Ясин стреля по земя, но право в ръцете на Митрев. Натискът на Турция се усилваше и Волкан Шен също стреля, но Митрев отново се намеси сигурно.

Малко преди края на първото полувреме Бодуров изведе Мицански, който преодоля вратаря Волкан, но голът беше отменен, тъй като нападателят се намираше в положение на засада.

4 минути след подновяването на играта Турция поведе. Тогава Хакан Чахланоолу откри резултата след майсторско изпълнение на фаул, при който Бандаловски се мръдна от стената в последния момент, което обърка Митрев – 1:0!

След това домакините буквално ни съсипаха. В 54-ата минута Чахланоолу вкара втория си гол в мача след груба грешка в българската защита. Митрев подаде топката към Бодуров, който му я върна, но вратарят не успя да овладее, Чахланоолу се възползва от това и удвои преднината на Турция.

Само 2 минути по-късно турците вкараха нов гол, възползвайки се от тоталното объркване в редиците на България. Арда Туран намери Бурак Йълмаз отляво и той от непосредствена близост направи преднината на домакините класическа.

10 минути преди края Йълмаз оформи крайното 4:0 за южните ни съседи, след като бе изведен зад защитата на България и с техничен удар преодоля Митрев.

Турция – България 4:0

Голмайстори:

2:0 Чахланоолу (49, 54)
4:0 Бурак (56, 80)

Турция: 23. Волкан Бабачан, 2.Семих Кая, 4. Сердар Азиз, 5.Хакан Чахланоолу, 7.Гьокхан Гьонул, 10.Арда Туран, 13.Емре Ташдемир, 16.Йозан Туфан, 19. Мевлют Ердинч, 20. Волкан Шен, 22. Ясин Йозтекин

България: 1. Божидар Митрев, 2. Иван Бандаловски, 22.Александър Александров, 5. Бодуров (68-Терзиев), 6.Йордан Минев (46-Занев), 18.Владимир Гаджев (60-Чочев), 21.Светослав Дяков, 11.Станислав Манолев (60-Тонев), 7.Михаил Алекандров, 10.Ивелин Попов (76-Малинов), 19.Илиан Мицански (77-Р. Василев)

Истанбул, ст.: "Реджеп Таип Ердоган"
Съдия: Давиде Маса (Италия)
Жълти картони: Бандаловски (България)