Във втородивизионния германски Падерборн имат повод за радост след пристигането на Щефан Ефенберг. Отборът записа две победи - колкото за десетте си мача преди това. И може да диша по-спокойно.

Тази вечер скромният тим гостува на Борусия Дортмунд в мач от втори кръг за Купата на Германия и без значение от неговия изход, Ефенберг ще бъде все същият магнит за медиите. На пресконференцията преди срещата младият специалист даде да се разбере, че няма да следи своите футболисти дали пушат и загатна, че те ще си имат проблеми само ако не могат да тичат.

Дали Падерборн ще се окаже трамплин към по-голям отбор за амбициозния доскорошен анализатор на телевизия "Скай", или евентуален провал във Втора Бундеслига ще сложи край на мечтата му за пробив в треньорската професия?

Със сигурност президентът на БФС Борислав Михайлов трябва да следи ситуацията и да е на полусъединител. Той трябва назначи "Тигъра" за национален селекционер, защото едва ли има по-подходящ от него за наставник на "лъвовете". Все пак са от една порода.

Интересното обаче е, че за разлика от мнозинството анемични и загубили своя хищнически инстинкт "лъвчета", Щефан пие повече от тях, псува повече от тях, прави и други неща повече и от тях. Дори колата му е "звяр". Наскоро той настъпваше своя Jaguar F-Type с 1.4 промила алкохол в кръвта и подари на спрелите го полицаи дежурната порция псувни, докато жена му Клаудия изтрезняваше на съседната седалка. 

Сам пожелал да го наричат "Новия", бившият капитан на Байерн Мюнхен има опит с купоните, жените, цигарите, алкохола, наркотиците, бързите скорости. Заедно с Марио Баслер бяха едни от най-дейните на дансинга и в разливането на бира и коктейли. Това обаче не им пречеше на представянето. 

Очевидно тайната се крие в издръжливостта и правилното възстановяване след тежки нощи, за да не се налага да комбинираме уискито с аулин. По възможност то трябва да се пие чисто, за да върви и играта на отбора... на следващия ден. 

Преди повече от 20 години ексцентричният Щефан беше изгонен от националния отбор на Германия за прословутия си среден пръст. Малцина бяха куражлиите след него, които дръзнаха да изразят позицията си по толкова неособено цивилизован, но категоричен начин. А куражът е една от липсващите съставки в кръвта на нашите плахи "лъвчета". Е, Боби Михайлов също показа среден пръст, но в позицията си на шеф, а не когато беше обикновен футболист...

Преди време Стоичков беше казал, че днешните футболисти са сбъркани, защото на тренировки говорят къде са били снощи, а в дискотеките - за тренировки. Това ще се промени с Щефан, защото той беше голям футболист, който знаеше как да рита топката. Знаеше кога да тича и кога да надига чашката и късите поли. Имаше поглед върху играта, имаше хъс, имаше силно влечение към жените на съотборниците си, към почти всички забранени плодове. Но когато трябваше да защитава честта на отбора за 90 или 120 минути, изораваше терена. Волята му за победа може да се сравни само с тази на бившия му съотборник Оливер Кан. 

Ефенберг ще се впише отлично в българската действителност. Той има по-голям опит от националите ни със заведенията и контактите със същества с неясен на пръв поглед пол, каквито има в музикалните ни среди и заведения. Докато Ивелин и компания късат салфетки и изпадат в екстаз от фалцета на женствени роми с тестиси, Щефан събужда квартала, правейки секс с транссексуални проститутки. Докато е на кокаин и докато жена му спи на горния етаж...

Платената жрица "Едона Джеймс" призна, че посещава психолог заради заплахите на германеца да я залее с киселина. Навярно и националите ни имат нужда от подобно третиране, за да оставят сърцата си на терена, а не в баровете. Не пречи да опитаме с Щефан, нали Боби? Поне ще бъде забавно, но не и за сина ти...


Друми Георгиев, Gol.bg