17 ноември 1993 г. Тази дата още се помни във Франция и България. На нея "лъвовете" постигнаха една от най-великите си победи, която ни откри пътя към незабравимото американско лято.

С гол на Емил Костадинов в последната минута нашите стигнаха до изстрадания успех на "Парк Де Пренс". Един от участниците в този мач – Венсан Герен, беше потърсен от Eurosport, за да изкаже мнението си преди петъчния дуел между Франция и България в световна квалификация.

"Франция никога няма да забрави тази нощ. "Петлите" не са се изправяли срещу този съперник през новия век, а победата им с 3:1 в Нюкасъл на Евро 1996 не успя да измие обидата от 17 ноември 1993 г.". Така започва материалът на Eurosport с Герен за великата среща.

"Бяхме сигурни, че можем да станем световни шампиони, но накрая не се класирахме. Атмосферата беше изключително тежка. Моята ситуация също не беше лесна. Два дни преди мача с България мислех, че ще играя, накрая останах на пейката", каза Герен.

"Поколението ни се изгуби след този мач. Имахме смесица от таланти. От едната страна от Марсилия, от другата ние, парижани. Имахме представители и на други клубове като Монако, Оксер, Нант и Бордо. И ни става още по-неприятно, като се сетим,че България и Швеция играха в малкия финал в САЩ, а ние бяхме в една квалификация с тях", продължи разказа си бившият халф, след което се върна и към 1996 г., когато "петлите" ни победиха в груповата фаза на европейското.

"Преди началото на мача беше ясно, че ще говорим за 17 ноември 1993 г. В отбора имаше дух, искахме отмъщение и трябваше да спечелим, защото последните ни три години бяха много тежки заради България", добави Герер.