Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Заедно ще проследим световната квалификация между Швеция и България.

Мачът в Стокхолм започва в 21.45 часа, а "лъвовете" ще се опитат да прекъснат черната серия срещу един от най-неудобните си съперници. Последният път, когато вкарахме гол на скандинавците отново е в световна квалификация – 1:1 в София през 1993 г., а от тогава имаме седем поредни загуби без попадение, включително 0:4 на малкия финал на САЩ’94 и 0:5 на Евро 2004.

Галерия


За днешната среща селекционерът Петър Хубчев е предприел четири промени, сравнение поражението с Франция с 1:4. Антон Недялков, Васил Божиков, Симеон Славчев и Ивайло Чочев започват мача за сметка на Живко Миланов, Димитър Пиргов, Михаил Александров и Марселиньо, които остават на пейката.

Атаката на шведите пък повежда Ула Тойвонен, а до него ще играе Маркус Берг.

Най-интересното по минути:

1' Начало на мача.

2' Фаул за България отляво на наказателното поле. Късо подаване пред пеналта, следва центриране на Славчев, което излиза в аут.

5' Центриране в нашето наказателно поле, Александров играе с топката и Стоянов сигурно лови.

6' Първи жълт картон в мача. Получава го Александров.

7’ КАКВО СПАСЯВАНЕ НА ВЛАДО СТОЯНОВ! Берг пробива по дясното крило, центрира, непокритият Тойвонен засича с глава и нашият вратар с една ръка успява да предотврати сигурен гол!

14' Тойвонен е изведен очи в очи с Владо Стоянов, но се намира в положение на засада, която е маркирана.

20' Центриране от фаул, получава се разбъркване и Гранквист стреля по земя, но Стоянов отново е на мястото и спасява. При атака отново има засада.

22' След 22 минути игра владеенето на топката е 64%:36% за домакините.

23' Добра атака за България по дясното крило Миланов и Славчев правят двойно подаване, но последният греши.

23' ДЕТИНСКА ГРЕШКА В БЪЛГАРСКАТА ЗАЩИТА! Топката е върната назад от Костадинов, Берг пресича паса и се откъсва в наказателното поле, където Божиков с чудесна намеса с тяло спира мощния нападател!

25' Домакините вдигнаха оборотите и натискат все по-сериозно.

29' Корнер за България, Олсен изпуска топката, получава се меле, но никой от българите не нанася удар.

30' НОВА ОПАСНОСТ ПРЕД НАШАТА ВРАТА! Екдал прави страхотен пробив отляво, влиза в наказателното пол и пуска остър пас успоредно на голлинията, но Стоянов избива с крак.

32' Георги Миланов излиза на чиста позиция, но атаката е спряна за фаул в атака.

35' ПОРЕДНА ОПАСНОСТ ПРЕД НАШАТА ВРАТА! Хилйемарк е намерен на чиста позиция и точно преди да разстреля Стоянов, Божиков прави перфектен шпагат и спасява вратата ни!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/U8hDEdKCKVk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

39 ШВЕЦИЯ ПОВЕЖДА! След продължителна атака Форсберг подава в наказателното поле, където Берг не успява да шутира, но намира Тойвонен във вратарското поле, който отблизо няма как да сбърка и открива резултата! Поредна безумна игра в нашата защита!

42' ПОПОВ ПРОПУСКА НА ПРАЗНА ВРАТА И СЕ ДЪРЖИ НЕВЯРВАЩО ЗА ГЛАВАТА! Славчев прави отличен пробив и намира Попето пред опразнената врата, който не намира очертанията й. Невероятен пропуск за България! 

44' КОШМАРНО РАЗВИТИЕ НА МАЧА! Домакините повеждат с 2:0 след новата атака по дясното крило. При нея Крафт е намерен в наказателното поле и пуска отличен пас към Хилйемарк, който с чудесен изстрел в горния далечен ъгъл убива надеждите ни.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3GTrveRzVg4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

45' Нов шанс за Швеция. Хилйемарк шутира отдалеч, но в аут.

45' Край на първото полувреме.

46' Начало на второто полувреме.

47' Жълт картон за Гранквист.

49' Хилеймарк центрира отляво, Стоянов се разминава с топката, но и Берг не успява да играе с нея.

50' ПОРЕДЕН ШАНС ЗА ШВЕЦИЯ! Дурмаз е намерен непокрит на точката за дузпата, но за радост ударът му е слаб и Владо Стоянов лови.

54' Първа смяна в мача. Михаил Александров се появява на мястото на Костадинов.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GDLHEdCcVs4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

58' 3:0 ЗА ШВЕЦИЯ! След центриране от корнер нашите отново играят безобразно в защита, Тойвонен от далечната греда намира Линдельоф, който безпроблемно бележи за 3:0!

63' Смяна в Швеция. Олсен напуска, на терена влиза неопитният Аугустинсон. 

64' Мощен удар на Форсбург, който минава високо над вратата.

67' Хилйемар шутира по земя, Стоянов лови.

68' НОВ ПРОПУСК ЗА ПОПЕТО! След центриране той се разминава с топката, но после успява да я овладее, но ударът му от гтаницата на вратарското поле е блокиран!

70' Дурмаз стреля, Стоянов изпуска топката, но за радост негов съотборник не успява да направи добавка.

72' Марселиньо се появява на мястото на Чочев.

74' Форсберг е сменен от Венд в състава на домакините.

77' Мачът в Стокхолм буквално се доиграва.

80' ШАНС ЗА ШВЕЦИЯ! След бърза атака Хилйемарк извежда с пад по коридор Берг, който нахлува в наказателното поле и стреля, но на сантиметри от лявата греда, благодарение на рикошет.

82' След последвалия корнер Берг засича силно с глава, но над напречната греда.

85' Гуидети се появява на мястото на Берг.

86' ГОЛЯМ ПРОПУСК ЗА ШВЕЦИЯ! Дурмаз беше намерен на границата на наказателното поле и стреля от движение, а Владо Стоянов вече бе плонжирал. За негов късмет топката го удари в крака.

89' Райнов прави дебют за България, сменяйки Славчев.

90' Край на мача.


Швеция – България 3:0

Голмайстор: 1:0 Тойвонен (39), 2:0 Хилйемарк (44), 3:0 Линдельоф (58)

Швеция: Робин Олсен, Виктор Линдельоф, Андреас Гранквист, Мартин Олсон (63-Аугустинсон), Албин Екдал, Емил Форсберг (74-Венд), Оскар Хилйемарк, Емил Крафт, Ола Тойвонен, Джими Дурмаз, Маркус Берг (85-Гуидети)
Селекционер: Яне Андерсенов

България: Владислав Стоянов, Страхил Попов, Александър Александров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Костадинов (54-М. Александров), Симеон Славчев (89-Райнов), Светослав Дяков, Ивайло Чочев (72-Марселиньо), Георги Миланов, Ивелин Попов
Селекционер: Петър Хубчев

Стокхолм, ст.: "Френдс Арена"
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)
Жълти картони: Гранквист (Швеция); Александров (България)