Националният отбор на България е на път да пропусне пето поредно световно първенство, след като загуби с 1:3 гостуването си на Холандия в квалификация от група "А".

Галерия


Домакините поведоха още в 7-ата минута чрез Дейви Пропер, а след това пропиляха няколко нови шансове за гол. След четвърт час игра Георги Костадинов нацели гредата след чудесно центриране на Страхил Попов. В началото на второто полувреме "лалетата" отново натиснаха и след поредица от пропуски в 67-ата минута удвоиха преднината си с гол на голямата им звезда Ариен Робен.

Малко по-късно обаче България намали изоставането си, когато Костадинов вкара в трети пореден мач след центриране на Ивелин Попов от фаул. До края обаче Пропер оформи крайното 3:1 и нашите загубиха и четвъртото си гостуване в тези квалификации.

В класирането се смъкнахме на 4-то място с 12 точки, докато холандците излязоха 3-ти с 13 т. Франция и Швеция имат по 16 т., но "петлите" са с мач по-малко, като по-късно приемат аутсайдера Люксембург. Другата лоша новина за Петър Хубчев са наказанията на Ивелин Попов и Ивайло Чочев за домакинството на Франция на 10 октомври.


Хубчев беше направил три промени, сравнение със знаменитата победа с 3:2 над Швеция. Георги Миланов и Симеон Славчев са с контузии и местата им бяха заети съответно от Атанас Зехиров и Александър Цветков. Георги Терзиев смени наказания Божидар Чорбаджийски, докато гласеният за титуляр Андрей Гълъбинов седна на скамейката.

В началните минути домакините наложиха свиреп натиск и след 6 минути игра бяха на косъм от гола. При прострелно подаване, Васил Божиков изчисти право в краката на Ариен Робен, който, за наша радост, се засуети и Петър Занев успя да избие. Последва далечен удар на Жоржиньо Вайналдум, който мина много далеч от целта. 60 секунди по-късно обаче "лъвовете" капитулираха.

Куинси Промес направи за смях Страхил Попов и Станислав Манолев по десния фланг и върна назад към Дейли Блинд. Футболистът на Манчестър Юнайтед направи двойно подаване с Винсент Янсен, намери Дейви Пропер и той от непосредствена близост нямаше как да сбърка – 1:0!

Голът определено разколеба България и в следващите минути буквално оцелявахме на "Амстердам Арена". След четвърт час игра Янсен се пребори с Георги Терзиев, напредна и последва подаване успоредно на голлинията. Пламен Илиев успя да го избие с една ръка, но право към връхлитащия Вайналдум. Страхил Попов обаче с героична намеса в последния момент изчисти точно пред погледа на халфа на Ливърпул.

В 17-ата минута нашите бяха на косъм от изравняване след брилянтна контра – основното оръжие, с което в петък сразихме шведите. Страхил Попов беше намерен на десния фланг, напредна и центрира на далечната греда. Там Георги Костадинов, който вкара в последните два мача на националите (срещу Швеция (3:2) и Беларус (1:2), засече с глава, но левият страничен стълб спаси "лалетата".

Постепенно България изравни играта, но в края на полувремето Холандия отново натисна, разчиташе главно на далечни удари, които не затрудняваха Илиев. На два пъти и пред Робен се откриха добри шансове за обстрел, но при първия случай Божиков блокира шута му, а при втория не уцели вратата.

На почивката треньорският щаб на България извади Атанас Зехиров за сметка на Георги Миланов, който е далеч по-офанзивен. В началните минути това не даде желания резултат, защото Холандия отново натискаше, но не стигаше до изстрел. "Лъвовете" пък разчитаха на дълбока преса още пред наказателното поле на Яспер Силесен.

След час игра "лалетата" създадоха две нови напечени ситуации, при които Янсен не успя да засече успоредно подаване на голлинията, а малко след това Промес засече с глава в аут. В 67-ата минута логичното се случи и домакините удвоиха преднината си. Тогава Промес намери включващият се от втора позиция Блинд, който с едно докосване продължи към Робен в наказателното поле и за аса на Байерн Мюнхен не представляваше трудност да се разпише за 2:0!

Само 120 секунди по-късно България се върна в мача. Ивелин Попов центрира от фаул и Костадинов с глава се разписа в трети пореден мач, за да намалим на 1:2. Нашите веднага се втурнаха в атака да изравняват и това позволи на Робен при контра да стреля чрез запазената си марка, но Илиев боксира сигурно.

После "лъвовете" се хвърлиха в атака и Ивелин Попов направи двойно подаване с резервата Андрей Гълъбинов, след което шутира, но Силесен спаси. В ответната атака Пропер сложи точка на спора с глава след хубаво центриране на Промес.

Холандия - България 3:1

Голмайстори: 1:0 Пропер (7), 2:0 Робен (67), 2:1 Костадинов (69), 3:1 Пропер (80)

Холандия: Силесен, Тете, Де Врай, Худ, Блинд, Вайналдум, Пропер (86-Ван Гинкел), Вилхена, Робен, Янсен, Промес
Селекционер: Дик Адвокаат

България: Илиев, Попов, Терзиев, Божиков, Занев, Костадинов, Цветков (24-Славчев), Чочев, Зехиров (46-Миланов), Манолев (60-Гълъбинов), Попов
Селекционер: Петър Хубчев

Амстердам, ст.: "Амстердам Арена"
Съдия: Атанасиос Сидиропулос, Гърция
Жълти картони: Вилхема (Холандия); Терзиев, Манолев, Миланов, Чочев, Ивелин Попов (България)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qhmtuP3JBhw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>