Селекционерът Петър Хубчев е направил три промени, сравнение със знаменитата победа с 3:2 над Швеция. Георги Миланов и Симеон Славчев са с контузии и местата им заемат Александър Цветков и Атанас Зехиров. Георги Терзиев сменя наказания Божидар Чорбаджийски, докато гласеният за титуляр Андрей Гълъбинов е на скамейката.

След знаменитата победа над Швеция с 3:2, България гостува на ранения отбор на Холандия, който в петък претърпя тежка загуба с 0:4 от Франция в Париж. Настроенията в двата лагера са коренно различни заради резултатите в последните срещи, но въпреки това "лалетата" са определяни като фаворит в днешния мач заради далеч по-реномираните си футболисти.

В последните години България играе успешно срещу една от най-футболните нации. През есента победихме Холандия с 2:0 в София с два гола на Спас Делев, който сега не е в националния отбор. Последната среща в Амстердам също беше за нас – 2:1 в контрола. С тези успехи вземе превес в съперничеството с "лалетата" – 3 победи, 2 равенства и 2 загуби.

В тези квалификации обаче още нямаме спечелена точка като гост – 1:4 от Франция, 0:3 от Швеция и 1:2 от Беларус. А, ако искаме да мечтаем за бараж, трябва да променим това. Тази вечер възпитаниците на Хубчев ще се опитат да спрат и негативна тенденция, след като от доста време нямат два поредни силни мача.

В класирането "петлите" са лидери с 16 точки, скандинавците имат 13, ние 12, холандците 10, докато Беларус и Люксембург са съответно с 5 и 4 т. 

Гледайте мача на живо ТУК!

Холандия - България 3:1

Голмайстори: 1:0 Пропер (7), 2:0 Робен (67), 2:1 Костадинов (69), 3:1 Пропер (80)

Холандия: Силесен, Тете, Де Врай, Худ, Блинд, Вайналдум, Пропер (86-Ван Гинкел), Вилхена, Робен, Янсен, Промес
Селекционер: Дик Адвокаат

България: Илиев, Попов, Терзиев, Божиков, Занев, Костадинов, Цветков (24-Славчев), Чочев, Зехиров (46-Миланов), Манолев (60-Гълъбинов), Попов
Селекционер: Петър Хубчев

Амстердам, ст.: "Амстердам Арена"
Съдия: Атанасиос Сидиропулос, Гърция
Жълти картони: Вилхема (Холандия); Терзиев, Манолев, Миланов, Чочев, Ивелин Попов (България)

Най-интересното по минути:

1' Начало на мача.

3' Домакините натискат в първите минути на мача.

6' Първа опасност в мача! При прострелно подаване, Божиков не чисти добре и топката попада в краката на Робен. Той обаче се забавя и Занев успява да изчисти. Следва далечен удар на Вайналдум, който минава високо над вратата.

7' ЛОШО! Холандия повежда още в началото на мача. Промес прави за смях Страхил Попов и Манолев, намира Блинд, който прави двойно подаване с Янсен и следва подаване към Пропер, който от непосредствена близост няма как да сбърка! 

9' Фаул на опасна позиция за Холандия.

10' Центриране на Робен, получава се суматоха в наказателното поле, след което е отсъден фаул в атака.

14' КАКЪВ ПРОПУСК ЗА ДОМАКИНИТЕ! Янсен се пребори с Терзиев и навлезе в наказателното поле и последва остро центриране, което Илиев изби. Атаката обаче не е свършила и Страхил Попов с георична намеса със сетни сили избива пред погледа на връхлитащия Вайналдум!

17' ГРЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ! Хубава атака отдясно, при която Страхил Попов центрира на далечната греда, където Костадинов засича с глава, но страничният стълб спасява домакините.

27' В последните минути България изнесе играта в по-предни позиции.

33' Защитата на България изостава, което позволява на Янсен да стреля опасно, но покрай целта.

35' Удар на Пропер, Страхил Попов го блокира.

37' Далечен удар на Манолев е блокиран.

39' Робен центрира на далечната греда, Промес овладява на гърди и стреля, но високо над вратата.

41' Далечен шут на Блинд, който Илиев лови без особени проблеми. 

43' Топката попада в Робен на границата на пеналта и той шутира, но Божиков с чудесна намеса избива.

45' Нова хубава холандска атака, която завършва с неточен удар на Робен.

45' Край на първото полувреме.

46' Начало на второто полувреме.

50' Опасно центриране на Янсен, за радост, Робен беше затворен и не успя да нанесе удар.

52' От началото на второто полувреме Холандия не спира да натиска, но не стига до изстрел. България пък разчита на дълбока преса още пред наказателното поле на Яспер Силесен.

55' Янсен отново се справя с Терзиев и шутира в далечния ъгъл, но в аут.

58' Фаул за Холандия на добра позиция за центриране.

59' Промес подава, Илиев боксира, но топката попада в Робен, който стреля. При ситуацията обаче има засада на Янсен, която е маркирана.

59' Пропер навлиза в наказателното поле и пуска остро подаване, което Янсен не успява да засече.

62' Блинд центрира и Промес засича мощно с глава, но в аут.

67' 2:0 ЗА ХОЛАНДИЯ! Промес намира включващият се от втора позиция Блинд, който с едно докосване продължава към Робен в наказателното поле и за аса на Байерн Мюнхен не представлява трудност да удвои преднината на домакините!

69' ГООООООЛ! България се връща в мача! Ивелин Попов центрира от фаул и Костадинов с глава е точен в трети пореден мач за България! Надеждите са живи! 

72' Мощен удар на Робен след запазената му марка, Илиев боксира.

79'  ПРОПУСК ЗА БЪЛГАРИЯ! Попов прави двойно подаване с Гълъбинов и стреля, но вратарят лови!

80' ГОЛ ЗА ХОЛАНДИЯ! Промес центрира и непокритият Пропер с глава слага точка на спора.

90' Георги Миланов стреля опасно с глава, в аут.

90' Край на мача.