Роджър Федерер първият финалист в тенис турнира от програмата на XXX-те летни олимпийски игри, чийто домакин е Лондон, след като преди броени минути спечели полуфиналния сблъсък с Хуан Мартин Дел Потро с 3/6, 7/6, 19/17.

Двубоят напълно оправда и дори надмина всички предварителни очаквания, след като и двамата тенисисти предложиха продукция, достойна за финал, на който и да е турнир от Големия шлем.

В първата част Кулата от Тандил бе просто безгрешен. Безкрайно стабилен в разигравията от основната линия, перфектен в собствените си сервис геймове и достатъчно ефективен при ситуациите за пробив (1/2), което се оказа достатъчно за крайното 6/3.

Драмата обаче те първа предстоеше и всички на централния корт на “Ол Инглънд клъб” знаеха това. Във втория сет супер-качественият тенис продължи да радва приятелите на аристократичната игра, а двамата тенис-гладиатори се бяха вкопчили в люта битка за всяка точка.

Кулминацията дойде в деветия гейм, в който сякаш от нищото Роджър се вкара в сериозни неприятности. Три поредни непредизвикани грешки от ракетата на швейцареца подариха на Дел Потро скрит мачбол.

Публиката започна неистово да скандира името на Маестрото, а той отговори с мощен уинър от форхенд, а след това с много борба измъкна подаването си и изравни резултата.

След като така и не се стигна до пробив в първите 12 гейма, развръзката на сета трябваше да настъпи след тайбрек, в който Федерер пръв стигна до минипробив, но аржентинецът изравни за 4:4.

Последва нова “щипка магия” от страна на световния номер 1 и след 7:5 той възстанови статуквото на корта и прати мача в решителен трети сет.

Там всичко започна по старому – сервиращите успяваха да вземат своето, макар че още във втория гейм Федерер трябваше да отразява две точки за пробив, за да се стигне до вълшебния 17-ти гейм (на олимпийския турнир третия сет е отворен), в който бе концентрирана цялата красота на модерния тенис.

Първоначално Маестрото пласира два бомбени ретура и размина веднъж аржентинеца на мрежата за 0:30, но след това Дел Потро отговори с фантастично изпълнение в стил “Борис Бекер”, неспасяем уинър на линията и елегантен къс диагонал, което му позволи да измъкне подаването си.

Няколко минути по-късно драмата започна. При 9/9 нивото на Хуан Мартин внезапно падна. Той допусна две двойни грешки, последва стабилно разиграване от страна на Федерер и нова грешка на аржентинеца и така след три часа и 10 минути игра световният номер 1 най-накрая стигна до пробив, който му даваше правото да сервира за място на финала.

Публиката на централния корт полудя, но Кулата от Тандил не бе казал последната си дума. С много агресивна и мощна игра, с удари пласирани точно върху линята, Дел Потро успя да стори немислимото – рибрейк на нула и върна борбата за крайната победа в изходна позиция.

Половин час по-късно, при 14/14, Роджър отново достигна на крачка от пробива – 0:40, но аржентинецът отказа да се предаде, спечели следващите 5 разигравания и измъкна подаването си.

В тези минути изглеждаше така, сякаш Дел Потро всеки момент ще рухне, но той се държа чак до 35-ия гейм, в който съпротивителните му сили се изчерпаха, Федерер проби за 18/17, а след това вече нищо не можеше да го спре към така желания финален сблъсък.