С два гола на Леандро Дамиао футболният отбор на Бразилия победи Хондурас в четвъртфинален мач на олимпиадата в Лондон и се класира за полуфиналите на турнира.

Победата обаче изобщо не бе лесна, тъй като Хондурас на два пъти повежда в резултата. Още при резултат 1:0 обаче хондурасците останаха с човек по-малко и това сериозно помогна на Бразилия.

С човек повече Селесао изравни чрез Дамиао в 38-та минута. Въпреки това карибската държава поведе отново в началото на второто полувреме. Само две минути след това Неймар изравни от дузпа, а в средата на второто полувреме Дамиао с втория си гол в мача изработи победата.

На полуфинатели Бразилия ще играе срещу победителя от Великобритания и Южна Корея.



Бразилия започна вихрено още от самото начало и можеше да открие резултата в първата минута. Леандро Дамиао овладя добре едно дълго подаване в наказателното поле и остана очи в очи с вратаря, но стреля покрай вратата.

Малко след това Оскар бе намерен в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от защитник.

В 10-та минута Оскар даде страхотен дълъг пас към Неймар в наказателното поле, но той не си поведе добре топката и пропусна да излезе сам срещу вратаря.

Противно на логиката на игра Хондурас поведе в резултата в 12-та минута. Еспиноса проби по крилото и центрира по земя пред наказателното поле, там негов съотборник опита да си поведе с копване и макар да изпусна топката, тя дойде право на волето на Марио Мартинес и той я заби при сглобката на гредите.

Малко след това Майнор Фигероа стреля много силно от пряк свободен удар, но право в ръцете на вратаря на Бразилия Габриел.

В 22-та минута Бразилия имаше опасна атака, при която Хълк бе изведен непокрит в наказателното поле, но вместо да стреля от леко странична позиция, опита да подаде встрани и топката бе пресечена от защитник.

Малко по-късно Оскар проби по крилото и намери добре непокрития около точката на дузпата Леандро Дамиао, но последния бе с гръб към вратата и ударът му със завъртане не можа да затрудни вратаря.

В 33-та минута Хондурас получи неприятен удар, след като остана с човек по-малко. Крисанто получи два жълти картона в рамките само на една минута, вторият от които бе изработен от Неймар с техничен финт, провокирал закъснял ритник.

Леандро Дамиао можеше да се възползва бързо от численото превъзходство, като изпревари вратаря в наказателното поле и чукна топката под ръцете му от малък ъгъл, но след много лек рикошет  топката мина покрай гредата.

В 38-та минута обаче точно Дамиао успя да изравни резултата. Хълк проби в леко странична позиция в наказателното поле, показа скорост и центрира ниско точно под носа на връхлитащия вратар и на метър пред вратата Дамиао се пребори с двама бранители и засече на празна мрежа.

Две  минути по-късно Марсело изстреля истински снаряд от 20 метра, като Мендоса първоначално успя само да боксира топката, но след това изпревари съперник преди да се стигне до добавка.

Нещата не изглеждаха добре за Хондурас преди началото на второто полувреме. Въпреки това обаче веднага след почивката отборът отново излезе начело в резултата. Еспиноса се включи в индивидуална акция, вряза се към наказателното поле и там с перфектен диагонален удар по земя заби топката до гредата.

Преднината на Хондурас обаче трая само две минути, тъй като Неймар изравни за Бразилия от дузпа. Дамиао изпревари защитник за спорна топка в наказателното поле и бе спънат със закъснял шпагат. Съдията правилно посочи бялата точка и Неймар не сгреши.

Неймар пробва късмета си от пряк свободен удар, но вратарят успя да боксира.

В 60-та минута Дамиао вкара решителния трети гол за Бразилия. Той получи пас от Неймар в наказателното поле, гардира добре топката, за да си освободи позиция за стрелба и сточен удар по земя опъна мрежата.

Пет минути по-късно обаче грешка на вратаря на Бразилия при едно центриране за малко да доведе до изравняване на резултата, като двама играчи на Хондурас опитаха да засекат в опразнената от Габриел мрежа, но защитата на Селесао се справи.

До края на мача Селесао намали темпото и не атакуваше особено напористо. Хондурас обаче също се затрудняваше да създава голови положения и опитваше единствено силни удари отдалеч.

В самия край на мача Хондурас остана с девет души след като Еспиноса получи втори жълт картон за нарушение в центъра на терена.

Бразилия - Хондурас 3:2

0:1 Мартинес 12
1:1 Дамиао 38
1:2 Еспиноса 48
2:2 Неймар 50 дуз.
3:2 Дамиао 60

Червени картони: Крисанто 33, Еспиноса 90

Бразилия: Габриел, Рафаел, Тиаго Силва, Жуан, Марсело, Сандро (43 Данило), Ромуло, Оскар, Хълк (66 Лукас), Неймар, Леандро Дамиао (89 Пато)

Хондурас: Мендоса, Крисанто, Фигероа, Веласкес, Леверон, Орлин Пералта (59 Мехиа), Еспиноса, Марио Мартинес, Гаридо (73 Лопес), Арнолд Пералта, Бенгстон (86 Лозано)