Баскетболистите на Испания най-после показаха класата си, след като размазаха Литва със 109:59 и взеха втора победа на Олимпиадата. 

В повторение на финала на европейското първенство от миналата година, иберийците демонстрираха защо преди турнира бяха считани за способни да победят САЩ и взеха втори успех в надпреварата, като имат и толкова загуби. 

Испанците поведоха с 10:2 в началото и повече не погледнаха назад, като имаха предимство във всяка една категория. Разликата бе 48:29 на почивката, а след това стана двойна след 36:16 в третия период. 

Пау Гасол вкара 23 точки, Никола Миротич добави 17, а още четирима играчи завършиха с двуцифрени показатели. Хората на Серджо Скариоло успяха в 57% от стрелбите  си, като нанизаха 16 тройки от 32 опита. 

В същото време литовците не приличаха на себе си и регистрираха едно от най-срамните поражения в историята си. Единствено Кузминскас и Калниетис бяха на ниво за тях със 17 и 16 точки. 

Балтийците обаче са сигурни за елиминациите с баланс 3-1, докато испанците още не са. В последния си мач те играят с класиралите се вече аржентинци и при победа ще продължат напред. Могат обаче да отпаднат, ако загубят, а Бразилия победи Нигерия. 

Африканците направиха битката в групата изключително завързана, след като изненадаха Хърватия с победа с 90:76. Те спечелиха втората и третата част общо с 49:28 и това им донесе триумфа, макар че в последния период хърватите се приближиха до 74:71. 

Нигерийците нанизаха 17 тройки и това бе твърде много за европейския тим. Така те взеха първи успех и също могат да се класират, ако победат Бразилия.