Левски – Сутиеска, мач от от първия квалификационен кръг на Лига Европа, София, ст.: "Георги Аспарухов", начало: 20.00 часа, на живо в Gol.bg

Вероятни състави:

Левски: Митрев; Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов; Прохазка, Панайотов; Адениджи, Вутов, Нар; Мапуку
Резерви: Любенов, Д. Иванов, Орачев, Г. Ангелов, Ал. Боримиров, Кабов, Буш
Контузени: Йоргачевич, Кръстев, Сандберг
Наказани: няма
Треньор: Николай Митов

Сутиеска: Личина; Радишич, Бакрац, Стиепович, М. Вучич; Ковачевич, Лончар; Зарубица, Мил. Вучич, Вукович; Маркович
Резерви: Радович, Бабич, Недич, Николич, Вуйович, Микунович, Круланович
Контузени: Иг. Иванович, Б. Боживич
Наказан: Гилийен
Треньор: Никола Ракойевич

Гледайте мача на живо ТУК!

Прогноза на Gol.bg:

Левски приема Сутиеска мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. На хартия "сините" са абсолютен фаворит, но на "Герена" имат едно на ум по две причини. Първата е последните резили на отбора на международната сцена, както и традиционно силната черногорска школа. В последните си четири участия в Стария континент Левски неизменно е елиминиран още от първия съперник и по този начин отборът изравни клубния си антирекорд. При отпадане от Сутиеска това ще бъде най-черната серия в историята на 26-кратния шампион на България в Европа.

Въпреки негативната серия днешният мач дава възможност на Левски за историческо постижение. Ако "сините" не допуснат гаф и успеят да не загубят от черногорците, ще запишат клубен рекорд в европейската си история. Това ще бъде 11-ти пореден двубой за тях без домакинско поражение в турнирите. Това наистина е малко куриозно, на фона на неуспехите в последните 7 години. За последно Левски загуби като домакин през 2009 година. Тогава тимът, воден от Георги Иванов и Антони Здравков, падна на "Герена" с 0:2 от Виляреал в двубой от груповата фаза на Лига Европа. В десетте изиграни официални международни мача в дома на "сините" оттогава, те имат 7 победи и 3 ремита. Някои от победите бяха срещу доста силни отбори като Гент и Спортинг Лисабон.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flevskiofficial%2Fvideos%2F1929899740618053%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Другата серия на Левски от 10 срещи без загуба като домакин е записана в първите участия на тима в турнирите. От дебюта през 1965 г., до есента на 1972 г. те на губят от никой, като и този път балансът включва 7 победи и 3 ремита. Головата разлика в тези мачове обаче е по-добра – 31:8, докато в сегашната серия тя е 23:9. Затова до момента представянето в периода 1965:1972 може да се счита за далеч по-успешно. В него отборът също успява да нe загуби от много силни противници, включително и срещу два от най-класните в тогавашната епоха – Бенфика и Милан. В този период Левски достига и до първия от общо петте си четвъртфинала в Европа – този за КНК през сезон 1969/70. Серията на Левски в този период е прекъсната през 1974 година. Тогава "сините" падат на "Герена" в мач от турнира за КЕШ от унгарския Дожа Уйпещ с 0:3. Разликата между двата най-успешни домакински периода на Левски е, че настоящият включва само мачове на "Герена". В първия някои от двубоите са играни на "Васил Левски".

Основният проблем пред Левски днес ще бъде голяма неопитност в настоящия състав. Само двама футболисти са отбелязвали гол в Европа, като единият е Франсис Нар, който миналата година наказа Марибор при 1:1 в София. Другият е Роман Прохазка, който през 2009/10 е точен за родния си Спартак Търнава при успеха с 3:1 над Интер в Баку. Сутиеска има същите притеснения, защото в историята си никога не е елиминирал съперник на международната сцена. Черногорците имат общо 8 мача, в които са регистрирали една победа, две равенства и пет загуби при голова разлика 5:17. Също така отбор от тази страна никога не е отстранявал наш представител – 6 победи в 6 мача. За капак четирима от основните играчи на гостите са аут за довечера. Титулярния вратар Владо Гилийен е наказан, докато нападателите Игор Иванович и Боян Божович са контузени. Стефан Денкович пък не бе уреден с картотека.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flevskiofficial%2Fvideos%2F1929585677316126%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Днес Левски за трети път в историята си ще играе при частично затворен стадион в Европа. Предишните случаи са срещу ФК Копенхаген (0:2 през 1998 г.) и Марибор (1:1 през 2016 г.), но нашата прогноза е, че "сините" ще спечелят първа победа в историята си при такова наказание.

Прогноза: Левски – Сутиеска 1:0