Реал Мадрид спечели с изненадваща лекота тежкото гостуване на Осасуна в мача от 30-я кръг на испанската Примера Дивисион. Белите победиха с 5:1 и си гарантираха, че ще имат поне 6 точки аванс пред Барселона начело в класирането.

С два гола и две асистенции се отчете звездата на отбора Кристиано Роналдо. Всички вероятно ще запомнят мача с уникалния първи гол на Карим Бензема, който бе пълно копие на този на Марко ван Бастен от европейското първенство през 1988 година.

След това и Роналдо вкара прекрасен гол с удар от над 35 метра. Малко преди почивката Гонсало Игуаин направи резултата класически.

В началото на второто полувреме домакините върнаха един гол, но Роналдо сложи точка на спора с гол от фаул и асистенция за гола с глава на Игуаин.



След няколко минути опипване на почвата Реал откри резултата с първото си положение за гол в 7-та минута. И този гол вероятно ще бъде определен за най-красив през сезона.

Кристияно Роналдо преодоля защитник по крилото и от аутлинията центрира към далечната греда. Там Бензема от много малък ъгъл изпълни свирепо воле през защитник и топката се заби право в горния обратен ъгъл на вратата. Попадението бе почти пълно копие на това, което Марко ван Бастен вкара на европейското първенство през 1988 година.

Роналдо бе изключително активен и очевидно се намираше в отлична кондиция. В следващата атака той финтира защитник и пред наказателното поле отправи свиреп удар, след който топката профуча на сантиметри от сглобката на гредите.

Грешка на Серхио Рамос при изнасяне на топката позволи на Нино да открадне топката от Марсело и да влезе в наказателното поле, но там от малък ъгъл стреля неточно.

Последваха спокойни минути. След около половин час игра Роналдо отново пробва мерника си със силен удар от дистанция, като този път вратарят успя да улови топката.

В следващата атака португалецът проби отново по лявото крило и поднесе пред вратата, където Йозил засече отблизо, но защитник се хвърли в последния момент на пътя на топката.

Малко след това след атака по другото крило центриране на Игуаин мина през защитата и стигна до непокрития Йозил, той отправи силен удар в очертанията на вратата, но Фернандес внимаваше и спаси.

В 38-та минута изключително активният Роналдо увенча играта си с брилянтен гол. Той отправи топовен удар от над 35 метра и топката с огромна скорост влетя право в горния десен ъгъл на вратата.

Само две минути по-късно Реал вкара и трети гол. Защитник на домакините не разчете опита си за изкуствена засада и така Игуаин бе изведен сам срещу вратаря, след което технично копна топката над него.

Веднага след почивката интригата се върна, тъй като Осасуна върна един гол още в 48-та минута. Роверсио напредна по крилото, отправи дълбоко центриране и на втората греда  Нино с глава засече в мрежата.

Реал можеше много бързо да възстанови разликата от три гола, ако не бе нелепото неразбирателство между Игуаин и Роналдо. При контраатака Йозил овладя дълъг пас и веднага изведе Игуаин зад защитата, той заобиколи вратаря и се канеше от малък ъгъл да шутира към опразнената мрежа. Притичалият там Роналдо обаче явно реши, че топката е по-удобна за него и се сблъска със съотборника си, като нито един от двамата не успя да стреля.

Жавад Некунам явно се бе вдъхновил от Роналдо и на свой ред реши да отправи удар по земя от над 35 метра, но Касияс се хвърли и изби до гредата.

Реал Мадрид се бе ориентирал да играе на контраатаки, но при две удобни ситуации съответно Йозил и Игуаин не дадоха точно завършващо подаване.

В разредената защита на гостите почти всяка атака на Реал бе опасна. Гостите обаче не успяваха да отбележат и постепенно идваха заключителните минути. 20 минути преди края Реал успя най-сетне да вкара четвъртия гол. Той падна след силен удар от фаул по земя на Роналдо. Топката рикошира в застаналия в стената Лекич и излъга вратаря.

Веднага след гола Реал имаше две много добри положения в рамките на секунди. Първо Йозил получи извеждащ пас и пред вратаря опита да чукне встрани за непокрития Игуаин, но го направи прекалено леко. След това при продължението на атаката Роналдо центрира в опразненото пространство пред вратата и съвсем малко не достигна на Бензема да засече на празна мрежа.

Петият гол обаче не закъсня. Роналдо преодоля защитник отстрани на наказателното поле, центира пред вратата и там при близката греда Игуаин с глава засече в мрежата.

В последните десетина минути мачът се доиграваше. Две минути преди края обаче Роналдо бе близо до трета асистенция, когато проби по крилото и поднесе на връхлитащия в наказателното поле Коентрао, но той стреля по ужасно лош начин покрай вратата.

 

Осасуна - Реал Мадрид 1:5

0:1 Бензема 7
0:2 Роналдо 37
0:3 Игуаин 40
1:3 Нино 47
1:4 Роналдо 70
1:5 Игуаин 77

Червен картон: Лама 89

Осасуна: Андрес Фернандес, Роверсио (82 Ешайде), Серхио, Фланьо, Дамиа, Пунял, Некунам, Сехудо (66 Лама), Раул Гарсия, Лое (46 Лекич), Нино

Реал Мадрид: Касияс, Марсело, Албиол, Рамос, Арбелоа, Чаби Алонсо, Гранеро, Йозил (81 Ди Мария), Роналдо, Игуаин (79 Коентрао), Бензема (85 Варан)