С голове на Гонсало Игуаин и Кристиано Роналдо Реал Мадрид победи Барселона с 2:1 в реванша за суперкупата на Испания, игран на стадион "Сантяго Бернабеу". Така с общ резултат 4:4 и повече голове на чужд терен мадридчани грабнаха трофея.

Реал поведе още в 10-та минута, след грешка на Хавиер Масчерано, която бе използвана от Игуаин. Пет минути след това пък Жерард Пике бе колеблив и Кристиано Роналдо увеличи на 2:0.

През това първо полувреме Белите наложиха смазващо преимущество и можеха да вкарат поне още три гола, но с пропуски се отличи Гонсало Игуаин.

В 27-та минута пък Барса остана с човек по-малко, тъй като Адриано спря откъсващия се сам срещу вратаря Роналдо.

В самия край на полувремето обаче Лео Меси върна интригата с гол от фаул. След почивката и двата отбора имаха своите шансове, но за домакините пропуснаха Кедира и отново Игуаин, докато за Барса най-чистото положение бе на Жорди Алба.

Това бе първа победа за Реал като домакин над Барса за Жозе Моуриньо. Дебют с бялата фланелка записа новото попълнение Лука Модрич, докато за Барса дебют записа Алекс Сонг.




Проблемите за Барса започнаха още преди началото на мача, тъй като Дани Алвеш получи контузия при загрявката и трябваше да бъде заменен в защита от Жорди Алба. С изключение на тази промяна, Тито Виланова бе заложил на същия състав, който излезе и преди 6 дни на Ноу Камп. За сметка на това Жозе Моуриньо бе направил цели 4 промени. В защита се завърнаха Пепе и Марсело на мястото на Албиол и Коентрао, в халфовата линия Ди Мария започна вместо Кайехон, а в атака Игуаин бе титуляр вместо Бензема.

Първата интересна ситуация бе в 4-та минута, когато каталунците отправиха центриране в наказателното поле, където Алексис Санчес се хвърли без видим контакт със съперник. Съдията не отсъди дузпа, но и не показа жълт картон.

Малко след това Реал като по чудо не вкара гол. Марсело намери великолепно Игуаин в коридор, той добре овладя в наказателното поле и от непосредствена близост до вратата отправи диагонален удар, но Валдес направи решително спасяване с крак.

В 10-та минута обаче аржентинецът вече не прости на Барса. Пепе изрита силно топката в полето на Барса, тя идваше към Масчерано, но той се размина с нея и така Игуаин излезе сам срещу вратаря, след което не сбърка.

Подобно на първия мач, Барселона можеше да изравни много бързо. Алексис овладя топката на гърди пред наказателното поле с пространство пред себе си, но след натиск от Серхио Рамос я загуби. След това обаче грешно изнасяне я подари на Меси, който влезе в наказателното поле, но последният защитник го спря.

В 15-та минута втора грешка на защитата на Барса доведе до втори гол. Отново нещата започнаха от силно изритана топка в полето на Барса. Този път Жерард Пике не я изчисти и позволи на Роналдо да си я поведе технично с петичка, след това да овладее в наказателното поле и със силен удар от десетина метра промуши топката покрай Валдес, въпреки че вратарят успя леко да играе  с ръка.

В средата на полувремето Игуаин имаше страхотен шанс за трети гол, когато бе изведен на чиста стрелкова позиция, но Валдес спаси удара му.

Две минути по-късно Реал вкара трети гол, след като Пепе засече с глава центриране от фаул, но съдията отмени попадението за нарушение на португалеца срещу Адриано. На повторението се видя, че бутането на Пепе към Адриано бе в началото и не повлия на защитника, а той падна след това когато едва бе докоснат в гърба.

Последва доста остро влизане от страна на Лео Меси към Пепе при една ситуация, при която защитникът стигна пръв до топката. Съдията обаче не само не показа картон, но и не отсъди нарушение.

Барселона обаче много скоро след това бе санкционирана много сериозно, когато Адриано, който вече имаше жълт картон, получи директен червен. Това стана след като бразилецът изпусна Кристиано Роналдо да бъде изведен зад него сам срещу вратаря и го фаулира умишлено.

Натискът на Реал продължи и Марсело достигна трудна топка в наказателното и успя да поднесе към Кедира, който от движение стреля силно от воле, но за щастие на Валдес право в ръцете му. В следващата атака Йозил финтира Жорди Алба в наказателното поле, но на пет метра от вратата продължи с финтовете и загуби топката.

В 32-та минута пред Игуаин имаше поредна златна възможност. Роналдо овладя ефектно едно дълго подаване около тъча и веднага поднесе страхотен пас към аржентинеца, който навлезе непокрит в наказателното поле, но си поведе малко силно топката и това позволи на Масчерано да се хвърли и да блокира решително. След центрирането от получилия се корнер Роналдо стреля с глава, но над вратата.

Постепенно Барса се посъвзе и успя да овладее топката, макар и с човек по-малко. Каталунците не успяха да създадат някакви особени голови възможности, но въпреки това върнаха един гол точно преди почивката. Гостите спечелиха пряк свободен удар на десетина метра пред наказателното поле. Икер Касияс обаче не построи добре стената си, Лео Меси забеляза това и с перфектен фалцов удар от външната страна вкара топката в мрежата.

В последните мигове Реал имаше нови две възможности за гол. Първо Роналдо нанесе свиреп удар от 30 метра, при който топката профуча на сантиметри от страничната греда. След това Марсело започна контраатака, намери непокрит Ди Мария в страни, аржентинецът навлезе в наказателното поле и финтира защитник, но накрая от чудесна позиция стреля неточно.

Второто полувреме започна с по-спокойно темпо, в сравнение с първото. В първите петнайсетина минути нямаше голови опасности пред двете врати, а играта бе равностойна. В 61-та минута обаче Барса бе изключително близо до гола. Педро се включи на скорост и получи дълъг параболичен пас зад защитата на Реал. Той си спря много добре топката и след това отправи силен удар фронтално срещу Касияс, но стражът на Реал направи блестящо спасяване.

В следващата атака Педро нахлу в наказателното поле отстрани близо до аутлинията, но вместо да потърси съотборник назад реши да стреля директно и Касияс не бе затруднен да спаси.

Реал отговори с изненадващ пробив на Кедира, който навърза цялата защита на каталунците, освободи си стрелкова позиция в наказателното поле и стреля от упор, но Валдес направи поредно великолепно спасяване.

Четвърт час преди края Барса имаше нова страхотна възможност за гол. Меси изведе изскочилия зад защитата Жорди Алба, който изпревари Касияс за топката и го подмина, но си поведе лошо топката и това позволи на Серхио Рамос да го застигне отзад и да избие.

В 80-та минута и Реал пропусна страхотна възможност за гол. Чаби Алонсо изведе Игуаин на линията на засадата, аржентинецът бе абсолютно сам срещу вратаря, но се забави малко и това позволи на Масчерано да се хвърли отзад и макар да не попречи изцяло на удара, доведе до това топката да удари страничната греда.

Две минути преди края Роналдо влезе в наказателното поле и стреля силно от малък ъгъл, но близко разстояние и Валдес трябваше да прави поредното си спасяване.

В 90-та минута новото попълнение на Реал Мадрид Лука Модрич бе много близо да ознаменува дебюта си с бялата фланелка с гол. Бензема влезе в наказателното поле и поднесе назад към точката на дузпата, от където Модрич стреля силно, но Валдес спаси блестящо.

В допълнителното време Барса имаше две възможности да изравни. Първо Монтоя се включи по крилото и навлезе в наказателното поле, но ударът му от ъгъл бе спасен от Касияс. След това пък Лео Меси отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, но топката профуча на сантиметри от гредата.


Реал Мадрид - Барселона 2:1

1:0 Игуаин 10
2:0 Роналдо 18
2:1 Меси 45

Червен картон: Адриано 27


Реал Мадрид:
Касияс, Марсело, Рамос, Пепе, Албиол, Чаби Алонсо, Кедира, Йозил (83 Модрич), Ди Мария (79 Кайехон), Роналдо, Игуаин (82 Бензема)

Барселона: Валдес, Адриано, Пике, Масчерано, Жорди Алба, Бускетс (75 Сонг), Шави, Иниеста, Педро (82 Тейо), Меси, Алексис (31 Монтоя)