За Хавиер Ернандес Балкасар, познат като Чичарито, преминаването в Реал (Мадрид) дойде в един деликатен момент от кариерата му. 26-годишният мексиканец се разписа само 4 пъти през миналия сезон във Висшата лига с екипа на Манчестър Юнайтед, където играеше от 2010 година.

Шефовете на Реал обясниха, че привличането на Чичарито е било съгласувано с треньора Карло Анчелоти. Източници от клубната кухня обаче твърдят, че според италианеца отборът не се е нуждаел от нов нападател. Та нали самият Анчелоти обясни наскоро, че вече има „петима нападатели“, без да броим Хесе – най-обещаващия играч, излязъл от клубната школа през последното десетилетие – който скоро ще се възстанови от травмата си.

Този трансфер не може да бъде обяснен с неотложната нужда от футболист, способен да бележи. Всъщност Реал разполага с твърде много реализатори. През миналия сезон белите бяха най-вкарващият отбор в Европа. Те бяха най-резултатни в Примера, както и в Шампионската лига. На европейската сцена Кралския клуб заби 41 попадения в 13 мача, което прави 3,15 гола средно на двубой. Най-близкият преследвач – ПСЖ – имаше едва 2,5 гола на среща. В шампионата пък мадридчани записаха 2,74 попадения на мач, изпреварвайки Барса, чието постижение бе 2,63.

При това съставът на нападението на Реал почти не се промени. Единственото изключение бе Алваро Мората, който премина в Юве, след като през миналия сезон заби 8 гола в 23 срещи от Примера.

Присъствието на Ернандес засилва още повече дисбаланса в отбора. В неделя срещу Сосиедад Анчелоти се видя принуден да пуска нападатели в средата на терена, защото нямаше къде другаде да играят, макар че Кристиано не взе участие в мача. Резултатът бе достатъчно тревожен.

След края на миналия сезон Анчелоти предупреди президента на Реал Флорентино Перес, че няма нужда от нов нападател, защото Бензема си пасва отлично с Роналдо и Бейл. На същата среща той подчерта, че единственото, от което се нуждае отборът, е полузащитник, който да може да сменя Алонсо, както и от това договорът на Ди Мария да бъде подновен.
Вместо това Алонсо и Ди Мария си тръгнаха, а дойдоха Крос (който е по-скоро плеймейкър, отколкото разрушител) и Хамес, който може да не е чист нападател, но не се раздава особено в дефанзивната фаза на играта. Остава да видим до какво точно ще доведе нежеланието на Перес да се вслушва в думите на треньора в по-дългосрочен план.

Диего Торес, „Ел Паис“