След сайта „Wikileaks“, който изобличи много политици, се появи и „Football Leaks“, който се зае с разобличаването на финансовите схеми на едни от най-известните футболисти и мениджъри.

Имената на Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Жозе Моуриньо се появиха в разследване, според което футболисти и треньори са използвали лостове за спестяване от плащане на данъци. Разкритията са направени съвместно от германския „Шпигел“, испанския „Мундо“ и още десет европейски вестника, които се позовават на данни от „Football Leaks“.

Според сайта, Роналдо има сметка в данъчния оазис Британски Вирджински острови. В нея той превеждал приходите си от рекламни договор, за да избегне плащането на данъци. По-рано днес, стана ясно, че 6 години затвор грозят Кристиано.

Сред футболистите, чиито имена излизат в разследването, е и това на полузащитника на Арсенал и германския национален отбор Месут Йозил.

Агентът на Роналдо и Моуриньо – Жорже Мендеш, отрече твърденията. По думите му двамата следват финансовите закони в страните, в които работят – Испания и Великобритания.