И във футбола има Уики Лийкс! Оригинални договори, имейли, нелегални контакти, сайтът Футбол Лийкс качва и показва всичко. И така плаши. Затова и собствениците му са преследвани.

За някои той е най-добрият футболист, за много е най-атрактивният, при всички положения е най-суетният, а освен това е и най-скъпият. Става дума за Кристиано Роналдо (30 г.), който през лятото на 2009 г. премина от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид  за рекордните 94 млн. евро. И даже и когато, както и тази година, португалецът оставаше след Лео Меси в битката за Златната топка, феновете се хващаха за този субективен критерий и утешаваха идола си, че за никой друг футболист на света освен него не е плащана толкова голяма трансферна сума.

А от какво голямо значение е това първо място, показва нагледно работодателят на Роналдо - Реал. Мадридчани стриктно следят да не надскочат тези 94 млн. при ежегодните си шопинг турове на трансферния пазар само и само да не подразнят португалеца. И така в продължение на години Кристиано си остава най-скъпият футболист на света. Но с това се свърши миналата седмица.

В сряда в публичното пространство се появи в размер от 6 страници договорът от лятото на 2013 г., с който Реал купува Гарет Бейл от Тотнъм. Извън факта, че достояние стана детайлен договор от големия футбол и най-вече неговата точка 15, в която се казва, че официално ще бъде обявена очевидно лъжливата цена от 91 589 842 евро, а Тотнъм се задължава да не коментира финансовите параметри по сделката която всъщност е станала факт за 100 759 418 евро. Целият футболен свят е бил излъган само и само Роналдо да запази лидерската си позиция при най-скъпите играчи на света. Макар че всъщност е №2!

Футбол Лийкс е един малък португалски сайт, който доказа реалните цифри по сделката и показа, че от тук нататък нищо в света на футбола няма да може да се скрие. Съвсем логично разкритието предизвика истинско земетресение, чийто епицентър е в Лисабон, столицата на родината на Роналдо - Португалия. Затова не е учудващо и че тамошният Спортинг, който е сред най-засегнатите от изтичането на договорите в интернет, вече подаде жалба.

Сега клубове, агенти, инвеститори и други задкулисни играчи в бизнеса за милиарди треперят от нова вълна разкрития. Договорът на Бейл бе общо 77-ият разкрит в сред тези на играчи само за последните 2 месеца чрез създадения през септември сайт. Освен договорите бял свят видяха още една камара имейл кореспонденции, договори на трансфери, договори на агенти, договори за кредити и участия на трети страни като собственици на трансферни права. Засегнати са клубове както от Португалия, така и от Испания, Франция, Англия, Холандия, Гърция, България, Турция, Русия и САЩ. Сред замесените играчи пък са имена като Неймар (Барселона), Хълк (Зенит), Шави (Ал Сад), Хамес Родригес (Реал М) и Маркос Рохо (Манчестър Юн).

Всичките тези разкрития отварят на футболните фенове вратите към един съвсем нов свят. Те могат да разберат, че имидж правата на Неймар са били продадени още през 2012 г. за 6 млн. евро. Те могат да разберат и че договорите за трансфери не съдържат само имената на двата отбора и цифри освен подписите. През 2013 г. например крилото на Спортинг (Л) Брума преминава за 10 млн. евро в Галатасарай, но сумата би могла да нарасне с още 30 млн. евро, ако преди 31 май 2018 г. футболистът бъде продаден или даден под наем на Порто, Бенфика или Брага, най-големите конкуренти на Лъвовете от Лисабон в първенството на Португалия.

Всеки би могъл да види това, което го интересува, в сайта footballleaks.com, освен ако той не е блокиран (както е в момента). Истината е, че Футбол Лийкс се превърна в истинска заплаха за световната футболна сцена. Затова и футболният Едуард Сноудън вече е в полезрението на португалските власти. Разследващи преследват активистите на "криминална и много опитна в сферата си организация".

В последно време течът на информация става през Русия. След като блогът на Футбол Лийкс при интернет доставчика Livejournal бе затворен, документите биват качвани чрез руски сървъри. Следите водят към Москва. През декември бяха блокирани определени адреси в Yandex und Mail.ru. А от Футбол Лийкс веднага предупредиха: "Напомняме ви, че никой не може да ни накара да мълчим, няма да ни спре във войната си срещу футболния бизнес. Няма да успее да ни спре даже Рожерио Браво (главният инспектор на португалската криминална полиция)!"

Факт е, засега никой не е спрял Футбол Лийкс, но авторите му са станали по-внимателни и комуникацията с тях се осъществява единствено чрез редки имейли: "В момента това е най-практичното решение. Все пак не искаме да рискуваме", не крият авторите. От друга страна обаче, те явно не се плашат лесно, както показват последните им разкрития около Бейл и Роналдо. От Футбол Лийкс претендират, че искат да върнат прозрачността във футбола. "Тези тайни договори и договорки убиват футбола", казват укриващите се бойци за справедливост. Те се целят както в публикуването на договори с голяма популярност, така и в разкриването на героите от бранша, които остават в сянка. Става дума за така наречените инвеститори, които въпреки забраната от 2015 г. продължават да търгуват с трансферни права и на практика упражняват модерна търговия с хора.

Едни от най-големите противници на Футбол Лийкс са представителите на инвестиционната компания Doyen Sports Group, която е регистрирана в Малта. "Имаме си работа с мафия", не спират да повтарят по адрес на Doyen от Футбол Лийкс и непрекъснато публикуват банкови извлечения, банкови трансфери, както и доказателства за участие на компанията в трансфери на футболисти и намесата им в личните им права. Затова чест адресат на документи срещу Doyen са и финансовите власти в Малта.

От своя страна пък от Doyen обвиняват Футбол Лийкс в изнудване и твърдят, че някой си Артьом Ловузов им е искал между 500 хил. и 1 млн. евро, за да спрат да публикуват документи за компанията. "Тези обвинения са чиста фантазия и са договорени с инспектор Рожерио Браво. Това е отчаян опит за дискредитиране на Футбол Лийкс", твърдят авторите. Смята се, че са готови да публикуват още 300 гигабайта пикантни футболни данни, включително и договор между пиар агенцията "Поларис" и изпадналия до №2 сред най-скъпите футболисти на света Кристиано Роналдо!

Луц Вьокенер
Превод на вестник "7 дни спорт"