Рома се изравни навърха в Серия А с лидера Наполи, след като победи с 3:1 Парма като гост. Вълците губеха на почивката с 0:1, но обърнаха мача с голове на Флоренци, Тоти и Строотман от дузпа.

Това бе трета поредна победа за тима на Руди Гарсия. Вълците и Наполи са единствените отбори с по 9 точки до момента в първенството. Головата разлика и на двата тима е еднаква, но неаполитанците са вкарали един гол повече.

Първото полувреме бе интересно, но изпъстрено и с пропуски. Все пак Парма имаше по-добрите положения и логично поведе в 39-ата минута. Джонатан Бябяни засече с глава центриране на Касани.

Веднага след паузата обаче Рома изравни. Алесандро Флоренци вкара красив гол от воле. В 70-ата минута капитана на Рома Франческо Тоти направи обрата пълен. Той овладя перфектно подаване на Строотман и с хладнокръвен удар в ъгъла реализира 282-ия си гол в кариерата.

В края Рома реши всичко с трети гол. Касани събори Жервиньо и Вълците получиха дузпа. Тоти вече беше сменен и Кевин Строотман реализира от бялата точка.



Рома имаше възможност да се изравни по точки с лидера Наполи, но за целта трябваше да победи Парма на "Енио Тардини". Треньорът Руди Гарсия направи само една промяна в състава, който победи Верона в предишния мач.

Новото попълнение Жервиньо остана на пейката, за сметка на друго ново попълнение - Адем Ляич. Сърбинът партнираше на Франческо Тоти и Алесандро Флоренци в атаката.

Тоти бе много концентриран да се представи добре, защото на трибуните беше и националния селекционер Чезаре Прандели, който няколко пъти намекна, че може да извика Тоти за Мондиал 2014.

Срещу себе си Тоти имаше стар познат - Антонио Касано. Той водеше атаката на Парма. Домакините излязоха с традиционната схема 3-5-2, а до Касано в предни позиции беше Амаури. Дуковете, които тази година празнуват своя вековен юбилей, направиха 2 промени в състава, който падна от Удинезе. Валтер Гаргано и Марко Маркиони заеха местата на Джани Мунари и Хайме Валдес.

В последните 14 мача между тези отбори, Рома спечели 11 пъти и загуби само веднъж. Поражението обаче беше при последното гостуване на "Енио Тардини" миналия октомври (2:3).

Първата възможност беше за Парма. В 10-ата минута Касано подаде добре наляво към Гоби, който центрира веднага. Топката премина през всички в наказателното поле и а на  Бябяни не му стигна съвсем малко, да я засече.

Това сякаш постресна гостите и те също потърсиха атаката. Дълга атака на римляните стигна до Тоти, който стреля по земя към близкия ъгъл, но Миранте се хвърли и спаси. Още в следващата атака Рома имаше нов шанс. Пянич изведе чудесно Майкон сам срещу вратаря, но бразилеца не уцели вратата.

Мачът се откри още повече в средата на полувемето. След корнер Пароло отклони топката и тя стигна до Бябяни. Ударът на французина от няколко метра отиде над вратата.

В 32-ата минута Тоти опита да увеличи 18-те гола, които вече има в кариерата си срещу Парма. Той пробва удар по диагонала, който да изненада Миранте, но вратаря на Парма успя да улови силния удар и да избегне добавка на Флоренци, който дебнеше наблизо.

След това Амаури пропусна да даде аванс на Парма. Пароло се включи отново добре в атаката и подаде към бившия нападател на Юве, но удара на натурализирания бразилец бе спасен от Де Санктис.

Парма все пак стигна до гола в 39-ата минута. Касани центрира топката към близката греда и Бябяни изпревари Кастан, за да засече с глава и да вкара първия гол във вратата на Де Санктис за сезона.

До края на полувремето Парма пропусна още един шанс. Отново добра атака отдясно за Дуковете премина през Касано и стигна до Бябяни, който центрира добре, но Амаури не успя да засече.

Само 90 секунди след почивката Рома изравни. Отбраната на Парма не изби добре една топка до тъча и тя попадна у Пянич, който я прехвърли към Флоренци в наказателното поле. С прекрасен удар от въздуха в близкия ъгъл младока не остави шанс на Миранте. За втори пореден сезон Флоренци вкарва 2 гола в първите 3 кръга.

Парма можеше почти веднага да изравни. Силен удар на Маркиони от дистанция отиваше към ъгъла, но топката се отклони в Амаури и мина покрай гредата. 

Постепенно Рома овладя средата на терена и спираше добре атаките на Парма. В 70-ата минута капитана Тоти отново наказа любимата си жертва. Кевин Строотман прехвърли топката над защитата на съперника. Тоти буквално залепи топката на крака си, за да овладее и имаше време да хвърли вратаря Миранте в другия ъгъл, преди да прати топката в мрежата - 1:2.

Това беше 19-и гол на Франческо Тоти срещу Парма (18 в Серия А) в кариерата от общо 282 попадения за ветерана. При повторенията останаха малки съмнения за засада на Тоти, но съдията не вдигна флага.

Малко след гола Тоти бе сменен от Марко Бориело, който пък бе спрян от спорна засада. В края на мача и двата тима започнаха да атакуват по-усилено. Първо Пянич стреля изненадващо от фаул, когато всички очакваха центриране. Вратарят Миранте изби в краката на Кастан, но защитника прати добавката покрай гредата.

След това Парма опита да изравни. Бившият играч на римляните Окака стреля силно, топката се отклони в Кастан, но мина покрай гредата. След това Касано опита великолепен параболичен удар, който мина зад Де Санктис, но Бориело изби от голлинията.

В 84-ата минута гостите решиха всичко. Матия Касани събори в наказателното поле Жервиньо и рефера Джуда посочи бялата точка. Зад топката застана Кевин Строотман и с мощен удар опъна мрежата - 1:3.


ПАРМА - РОМА 1:3
1:0 Бябяни 39
1:1 Флоренци 47
1:2 Тоти 70
1:3 Строотман 83 дузпа

Парма: Миранте, Касани, Фелипе, Лукарели, Бябяни (77 Сансоне), Гаргано, Маркиони, Пароло, Гоби (89 Месба), Касано, Амаури (69 Окака)

Рома: Де Санктис, Майкон, Бенатиа, Кастан, Балдзарети, Пянич, Де Роси, Строотман, Флоренци (69 Маркиньо), Ляич (54 Жервиньо), Тоти (76 Бориело)