С два гола на Миралем Пянич Рома победи с 2:0 Наполи в дербито на върха от осмия кръг в италианската Сериа А, играно на "Стадио Олимпико".

Босненският национал откри резултата за "Вълците" с перфектно изпълнен пряк свободен удар в края на първото полувреме, а в средата на второто реализира втория гол от дузпа. При тази ситуация гостите останаха и с човек по-малко заради втори жълт картон на Паоло Канаваро.

Победата на Рома бе абсолютно заслужена, тъй като особено през първото полувреме домакините имаха категорично преимущество. Мачът обаче можеше да се развие малко по-различно, тъй като при единствените си две смислени атаки Наполи имаше стопроцентови положения, които обаче бяха пропилени от Пандев и Инсине.

Така Рома запазва стопроцентовия си актив от началото на сезона с осем победи от осем мача и вече дръпна с пет точки на върха на класирането пред Наполи и Ювентус, макар "Бианконерите" все още да не са изиграли своя мач от кръга.
 


  
Мачът започна много динамично и още в третата минута Рома имаше хубава атака, но Пянич бе неточен. Наполи отговори с чудесен извеждащ пас в наказателното поле за Кайехон, но съвсем малко не достигна на испанеца да овладее топката сам срещу вратаря.

Последва кратко затишие, но постепенно римляните започнаха да налагат превес. В 15-та минута след центриране от корнер Даниеле де Роси засече топката с глава, но право в ръцете на Пепе Рейна.

Само минута по-късно Рома имаше много добро положение за гол. След бърза атака на домакините Пянич изведе с чудесен пас Жервиньо непокрит отляво в наказателното поле, той напредна, но накрая от 6-7 метра стреля неточно с левия крак. Пянич малко по-късно опита удар от дистанция, но неточно.

В 30-та минута домакините изтръпнаха, тъй като Франческо Тоти получи контузия след сблъсък с Горан Пандев и излезе от терена, за да получи медицинска помощ. И гостите можеха да се възползват мигновено от временното си числено преимущество. Кайехон отново изскочи зад защитата и получи пас в наказателното поле, но от въздуха обработи много лошо топката. При ситуацията имаше и засада, която остана незабелязана от лайнсмена.

Впоследствие пък се оказа, че Тоти не може да продължи игра и бе заменен от Марко Бориело.

В 35-та минута Наполи имаше уникална възможност за гол, но Горан Пандев направи непростим пропуск. В може би първата ситуация, при която защитата на Рома се оказа неподредена гостите направиха бърза атака и Инсине изведе Пандев по чудесен начин с едно докосване. Този път нямаше никаква засада и македонецът излезе абсолютно сам срещу вратаря, но стреля близо до Де Санктис и това позволи на стража да направи решително спасяване.

Рома бе намалила оборотите в този период от мача, но пет минути преди почивката имаше добра атака. Марко Бориело свали топката с глава за Флоренци пред наказателното поле, той овладя и нанесе силен диагонален удар, но топката мина покрай страничната греда. При тази ситуация след сблъсъка с Бориело Бритос получи травма в рамото и трябваше да бъде заменен принудително от Паоло Канаваро.

В 43-та минута домакините имаха претенции за дузпа. Жервиньо слаломира елегантно между двама души отляво на наказателното поле и бе закачен леко отзад от Маджио. Съдията реши, че няма нарушение, а ако беше отсъдил такова, можеше да се спори дали е на линията на наказателното поле или вътре. В следващата атака Строотман нанесе много опасен удар от дистанция, след който топката профуча на сантиметри над гредата.

В 45-та минута бе ред на Наполи да пропусне ново златно положение. Пандев даде извеждащ пас за Инсине в наказателното поле и след като Майкон не можа да спре нападателя на Наполи, той бе очи в очи с вратаря. Инсине нанесе техничен удар от непосредствена близост, но топката удари страничната греда.

Заради многото спирания на играта съдията даде продължение от 3 минути. В неговия край Рома спечели фаул на 25 метра пред наказателното поле. При отсъствието на Тоти Миралем Пянич се зае с изпълнението на удара и го направи по перфектен начин над стената, пращайки топката право в горния ляв ъгъл на вратата.

Второто полувреме започна с опит на Наполи да упражни натиск. Първоначално той не притесняваше домакините и те допускаха единствено далечни удари, като този на Инлер от 20 метра, който мина встрани от вратата.

Постепенно обаче тимът на Рафа Бенитес успя да натика Рома в тяхната половина, като за това допълнително спомогна и втората принудителна смяна за домакините, тъй като Жервиньо се контузи и на негово място трябваше да влезе Адем Ляич.

В защита обаче Наполи продължаваше да е неубедителен и за малко не бе наказа, след като Бехрами и Хамшик пропуснаха едно центриране и зад тях Де Роси с глава от близо не уцели вратата. В атака Хамшик обаче бе доста активен и след индивидуален пробив нанесе остър удар, който обаче уцели сглобката на гредите от външната страна.

При една от станалите по-редки атаки на Рома Майкон преодоля технично съперник по крилото и поднесе пред вратата, но хвърлилият се да засече Флоренци не успя да намери добре топката.

В 70-та минута се стигна до решителният момент в мача. Канаваро дръпна Бориело в наказателното поле при едно центриране към нападателя. Реферът посочи бялата точка, а в допълнение на това даде и жълт картон на защитника. Той бе втори за него и съответно Канаваро бе изгонен.

При това положение интригата приключи и двата отбора сякаш се примириха с резултата. Рома разиграваше с голямо самочувствие, докато Наполи рядко имаше възможност за каквото и да било. В 80-та минута Инлер успя да намери пролука със силния си удар от 25 метра, но не изненада Де Санктис, който лесно спаси.

В 91-та минута Ляич имаше добра възможност, след като Пянич му поднесе топката в наказателното поле, но ударът на младока попадна право в ръцете на вратаря.

Рома - Наполи 2:0

1:0 Пянич 45+3
2:0 Пянич 71

Червен картон: Канаваро 70

Рома: Де Санктис, Майкон, Бенатиа, Кастан, Додо, Строотман, Флоренци (80 Маркиньо), Де Роси, Пянич, Тоти (33 Бориело), Жервиньо (56 Ляич)

Наполи: Рейна, Маджио, Албиол, Бритос (44 Канаваро), Место, Инлер, Бехрами, Хамшик, Кайехон, Инсине, Пандев