С два гола на защитника Мехди Бенатиа Рома постигна убедителна победа  с 4:0 срещу последния в класирането Катания в мач от 17-я кръг на италианската Сериа А.

Централният защитник на домакините откри в средата на първото полувреме след центриране от корнер. Малко след почивката Матиа Десто удвои след нелепа грешка на вратаря.

Отново Бенатиа вкара след центриране от фаул, а десет минути преди края Жервиньо оформи крайния резултат.

Преди това обаче бившото крило на Арсенал направи абсурден пропуск на празна мрежа. Все пак той бе много активен и на два пъти можеше да получи дузпа, но съдията си замълча.

Така или иначе Рома стигна до безпроблемна победа и дръпна с 5 точки пред втория Наполи. Лидерът Ювентус обаче също прължава да води с 5 точки пред римляните.


 

В състава на Рома имаше няколко промени. Даниеле де Роси и Кевин Строотман бяха наказани, но пък Миралем Пянич се завръщаше след изтърпяно наказание. Марко Бориело и Федерико Балдзарети продължаваха да са контузени, но Франческо Тоти започна като титуляр.

Въпреки скромния съперник, в първите минути Рома не можеше да напипа ритъма си на игра.  Първото положение за гол дойде едва в 18-та минута, когато Ляич залъга защитник в наказателното поле и отправи диагонален удар от десетина метра, но вратарят спаси.

След получилия се корнер обаче Рома откри резултата. След центрирането Матиа Дестро свали с глава към Мехди Бенатиа и той отблизо добави в мрежата.

Три минути по-късно самият Дестро можеше да се разпише. Той слаломира добре между няколко бранителя и нанесе опасен диагонален удар, но топката мина на сантиметри покрай страничната греда.

В 23-та минута като по чудо не падна втори гол. Дестро за пореден път надделя над защитата за спорно центриране и с глава поднесе перфектно към връхлитащия Жервиньо, но той от пет метра разстояние засече прекалено леко и това позволи на вратаря да спаси някакси с една ръка пред голлинията.

Десетина минути по-късно Пянич пробва топовен удар от дистанция, но не придаде правилен фалц и топката мина на метър встрани от вратата.

След пробив отдясно на наказателното поле Майкон отправи прострелно центриране и защитник за малко да пресече в собствената си врата, но все пак топката излезе в корнер.

И след почивката Рома продължи да играе активно и още при първата атака Тоти центрира към втората греда, където Дестро чакаше да засече отблизо в мрежата, но увисна малко под топката. След това пък Ляич отправи силен удар от дистанция, който бе спасен от вратаря.
 
В 52-та минута Тоти и Майкон комбинираха чудесно, но след това капитанът на Рома стреля неточно от мнодо удобна позиция на границата на наказателното поле.

В 55-та минута нелепа грешка на вратаря на Катания доведе до втори гол за Рома. Майкон отправи центриране отдясно, което се насочи абсолютно безопасно към Фрисон. Той обаче не можа да улови топката и зад него Дестро вкара може би най-лесния гол в кариерата си от един метър на празна мрежа.

Пет минути по-късно Рома вкара трети гол. След центриране от фаул Бенатиа бе оставен абсолютно непокрит около точката на дузпата и от там с плонж засече ефектно с глава в мрежата.

Домакините имаха още една възможност, но Ляич прояви егоизъм и вместо да поднесе назад към Жервиньо опита сам да стреля и бе блокиран от защитник. В следващата атака Жервиньо се откъсна от последния защитник по лявото крило и навлезе в наказателното поле сам срещу вратаря. Там той бе подпрян леко отзад и падна, искайки дузпа. Съдията обаче замълча.

В 68-та минута Жервиньо отново нахлу в наказателното поле и защитник пак го повали отзад, но този път бранителят успя да стигне и топката и да я избие в корнер. Така съдията отново не отсъди дузпа.

В 75-та минута Жервиньо надмина знаменития си пропуск от престоя си в Арсенал. Тоти се озова на чиста позиция за удар и стреля опасно, но Фрисон се хвърли и направи чудесно спасяване. Топката обаче попадна в Жервиньо, който имаше абсолютно празна мрежа пред себе си, но вместо да вкара, удари страничната греда. При тази ситуация той бе в засада, която обаче не бе отсъдена от страничния съдия и така пропускът му остана непростим. Малко след това Жервиньо имаше нова възможност, но от малък ъгъл не можа да преодолее вратаря.

Все пак в 80-та минута Жервиньо се разписа. Той започна поредна атака и остави на непокрития встрани от него Ляич. Той бе в много тънка засада, останала незабелязана от съдиите. Сърбинът реши да не се лакоми и вместо да стреля поднесе встрани на Жервиньо, който от чиста позиция за малко да направи нов пропуск, тъй като уцели много лошо топката, но тя рикошира в другия му крак и влезе в мрежата.

Пет минути преди края Катания можеше да вкара почетен гол, но Монсон се поколеба да стреля от воле пред вратата и пропусна шанса си.


Рома - Катания 4:0

1:0 Бенатиа 19
2:0 Дестро 55
3:0 Бенатиа 59
4:0 Жервиньо 80

Рома: Де Санктис, Майкон, Додо, Кастан, Бенатиа, Брадли, Пянич (81 Флоренци), Жервиньо, Ляич, Дестро (59 Тадей), Тоти (86 Ричи)

Катания: Фрисон, Перуци (46 Бираги), Алварес, Гуаренте, Легроталие, Ролин, Иско, Плашил, Лето (67 Монсон), Бариентос, Кастро (60 Бергесио)