Световният шампион по снукър Джон Хигинс победи Марко Фу с 5-3 фрейма в първия кръг на Уърлд Оупън, който се провежда в китайския град Хайкоу.

Двубоят започна със солиден халф-сенчъри брейк от 91 точки на Хигинс, който проупсна кафявата топка в желанието си да стартира ударно, със "стотачка".

Във втората част шотландецът продължи да демонстрира хъс и точен мерник и много бързо дръпна напред с 2-0. След това много груба грешка на азиатецът по черната топка даде готова маса на Хигинс и той се възползва: 3-0.

В четвъртата част световният шампион сбърка при подрязване на червена топка и така майсторът от Хонг Конг все пак се разписа, намалявайки резултата. След това халф-сенчъри брейк от 53 точки на Фу изглеждаше добра предпоставка да го доближи само на една партия от неговия опонент, но грешка на Фу върна Хигинс на масата и той открадна партията: 4-1.

После обаче ситуацията се повтори - 28 точки за Фу го изведоха напред в партията, но той сбърка. след това цели 60 точки за Хигинс като че ли щяха да му стигнат за победата, но и той сдаде реда си. Фу намери откриваща червена и след това продължи с изумителен крос-дабъл, за да съкрати пасива си: 2-4.

Поредица от грешки на Хигинс се оказаха спасителен пояс за Фу и той изплува на повърхността, успявайки някак си да наниже две малки серии от точки: 3-4.

В следващия фрейм двамата започнаха със серия от защитни удари, дълго време резултатът бе равен и двамата играчи имаха своите шансове. В крайна сметка Хигинс се наложи и изтръгна победата с 5-3 части.

В следващия кръг шотландецът ще излезе срещу победителя от двубоя Мартин Гулд - Джейми Коуп.

Другият завърши мач от първия кръг на надпреварата е този между Греъм Дот и Бари Хоукинс, като шотландецът, който е първенец на света от 2006 година, надви "Ястреба" с 5-2 части и във втори кръг излиза срещу сънародника си Маркъс Кембъл, който премина първия кръг заради отказа на Али Картър да участва в надпреварата.

В същото време бившият световен шампион Шон Мърфи победи Рики Уолдън с 5-3 партии, след като губеше с 2-3. В осмата партия Мърфи изригна със сенчъри брейк от 115 точки.