Днес започна първият ранкинг турнир за сезон 2012/13 по снукър - Уси Класик. Наградният фонд определи 75 000 паунда за шампиона и цели 7000 точки за световната ранглиста.

Любопитният момент: за първи път от 1985 година ще станем свидетели на турнир от ранкинг-системата, без участието на поне един от "Тримата големи" за последния четвърт век: Стивън Хендри, Рони О'Съливан и Джон Хигинс.

Седемкратният световен шампион от Шотландия Хендри прекрати кариерата си през пролетта. Четирикратният първенец на света и настоящ световен шампион Рони О'Съливан си взе почивка от поне 6 месеца и все още не е ясно дали изобщо ще се завърне в професионалния спорт.

Другият четирикратен световен шампион Джон Хигинс реши да отдели повече време на семейството си и също няма да участва в надпреварата, която се провежда в красивия китайски град Уси (население от близо 6 400 000 души).

Миналогодишният шампион на Уси Класик (когато турнирът не бе част от ранкинг-системата) Марк Селби ще има интересен съперник в първи кръг: Бари Хоукинс.

Именно Ястреба го срази с 10-3 фрейма в първи кръг на севтовното първенство по снукър през април. Сега Веселяка от Лестър се чувства физически здрав, не изпитва болки във врата и е готов за здрава битка.

Ето други интересни срещи в първи кръг на Уси Класик:

Мартин Гулд - Джейми Коуп

Стюърт Бингъм - Питър Ебдън

Шон Мърфи - Кен Дохърти / Лю Нин

Нийл Робъртсън - Джейми Бърнет

Динг Джънхуей - Марк Дейвис

Джъд Тръмп - Доминик Дейл