Стивън Магуайър елиминира световния №1 Нийл Робъртсън с 6-2 фрейма в четвъртфинален мач на снукър-турнира Мастърс, който се провежда в лондонската зала "Александра Палас".

Срещата започна с доста слаба партия, в която и двамата майстори трудно успяваха да намерят ритъма си. Шотландецът се оказа с по-здрави нерви и поведе в резултата, а след това добави две малки серии, за да дръпне с 2-0.

В третия фрейм Магуайър успя да реализира два халф-сенчъри брейка, от 68 и 55 пункта. Австралиецът минимизира щетите преди почивката, отвръщайки с халф-сенчъри брейк от 74.

След подновяването на играта двамата отново бяха далеч от стандартите си, но този път Машината от Мелбърн надви опонента си. Серия от 75 поредни точки обаче даде аванса на Магуайър с 4-2 части.

При 46-38 за Робъртсън в седмата партия на масата бяха останали три червени топки и двамата състезатели са впуснаха в яростна сейфти-битка, която бе спечелена от шотландеца. Той разчисти до розова топка включително и поведе с 5-2 фрейма.

В следващата партия двамата отново проведоха здрава битка за позиции, спечелена от Магуайър. Той вкара дълга червена, постави снукър зад черна и след това получи лесна позиция, разчиствайки до розова топка включително.

Това е първа победа на шотландеца над левичаря на голям турнир от точно пет години насам. През 2009 година Магуайър се наложи над Робъртсън с 6-3, отново на 1/4-финалите на Мастърс.

На полуфиналите Магуайър се изправя срещу световния шампион Рони О'Съливан. Срещата започва в събота, от 21.00 часа българско време.