Световният шампион по снукър Рони О'Съливан изненадващо загуби с 3-4 фрейма от китаеца Ю Делу в 1/8-финален мач на РТС - Гран Финали в Престън.

Ракетата записа халф-сенчъри брейк от 64 точки в първия фрейм, но сдаде инициативата и позволи на своя опонент да отмъкне фрейма с една точка разлика.

Последва фрагментарен фрейм, в който петкратният световен шампион успя да наложи волята си, правейки малък брейк от 40 пункта, с който той изравни резултата.

26-годишният Ю Делу, който е №48 в световната ранглиста, отвърна с халф-сенчъри брейк от 102 точки, връщайки си аванса в резултата, но британецът отново изравни, правейки халф-сенчъри брейк от 57 точки за 2-2.

В петия фрейм О'Съливан изригна със сенчъри брейк от 140 точки и за първи път излезе напред в резултата. Последва ново изравняване, тъй като Делу записа две серии от 38 и 41 точки.

В решителната седма партия Делу сензационно поведе с 57 точки, когато пропусна черната топка за горния десен джоб. След само 16 точки в своя полза Рони сбърка червена за средния ляв джоб и малко след това бе довършен

По-рано днес Джон Хигинс победи Бен Ууластън с 4-2 фрейма, а Марк Уилямс загуби със същия резултат от Марко Фу. В първия кръг на турнира куфарите си стигнаха Нийл Робъртсън, Динг Джънхуей, Марк Селби и Стивън Магуайър.